Przepis na jabłka w cieście piwnym
Jabłka w cieście chodziły za mną od dłuższego czasu. Zawsze robiłam je w gęstym cieście naleśnikowym. Tym razem odstąpiłam od tego zwyczaju. Wertując po raz kolejny książką Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie” (uwielbiam czytać historyjki związane z poszczególnymi potrawami) zatrzymałam się przy przepisie na racuszki z jabłkami.
Pominęłam całkowicie brandy, które wchodzi i w skład ciasta, i służy też do macerowania jabłek. Smaku brandy to ja nie lubię wybitnie. Poza tym istniało ryzyko, że mój mąż będzie własnym ciałem bronił dostępu do tego męskiego alkoholu.
Przepis na stałe zagości w moich ulubionych. Ciasto nie pije za dużo tłuszczu i tworzy pyszną chrupiącą warstwę na jabłkach. A zmacerowanie jabłek w cukrze i soku z cytryny cudownie wydobywa ich aromat i delikatnie zmiękcza. Koniecznie spróbujcie.