Przepis na pączki z różą
Udało mi się wygrzebać ze starej „Kuchni polskiej” przepis na tradycyjne pączki z różą. Poszukiwania przecieru z płatków różanych były niełatwe, ale ostatecznie zakończyły się sukcesem.
To, że lubię posiedzieć w kuchni i od czasu do czasu przygotować jakieś danie według starego, tradycyjnego przepisu to jedno. Natomiast to, że tłusty czwartek świętem pączka jest i warto tego dnia postarać się o najprawdziwsze, nie oszukiwane pączki, to drugie.
No sami przyznajcie ile razy jedliście produkt pączkopodobny? Suchy, lekki jak piórko, po którym piekło Was w ustach? Ile razy po ugryzieniu pseudo pączka na Waszej bluzce/koszuli, czy innej części garderoby pojawiała się plama z wyciekającego z tajniackiej dziurki nadzienia? Zdarzało mi się to nie raz. Przerzuciłam się więc na pączki własnej roboty, tradycyjnie nadziewane przed smażeniem, a nie szprycowane tanim dżemem już po wyjęciu z tłuszczu.