Przepis na pieczone pierożki z powidłami
Przepis na pieczone pierożki z powidłami znalazłam w jednej z antykwariatowych zdobyczy, jaki do domu ściągnął mój mąż.
Sama nie wiem co mnie bardziej pociąga w tych kucharskich starociach – przepisy, czy przepiękna polszczyzna. Podobają mi się niezmiernie nazwy niektórych produktów, które już dziś nie funkcjonują. Na przykład cukier w mączce – cukier puder, czy sucharek – bułka tarta. Z tym sucharkiem to miałam niemałą zagadkę, musiałam przejrzeć kilkanaście przepisów, żeby w końcu wpaść na to, czym ten sucharek jest.
Pierożki są pyszne, świetnie się wpisują w jesienno-zimowe, a nawet świąteczne klimaty. Jedyną niedogodnością jest to, że trzeba solidnie je zaklejać, a i tak mają tendencję do otwierania się podczas pieczenia. Na szczęście jest to tylko mały defekt estetyczny, smaku im to nie ujmuje.
Literatura:
Źródło przepisu: Zofia Czerny: „Książka kucharska”; Polskie Wydawnictwo Gospodarcze; Warszawa 1953.