Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami
I znów wstawiam przepis na danie z dzieciństwa. Racuszki drożdżowe z jabłkami (jak mawiają niektórzy racuchy) kojarzą mi się z babcią, ze starą kuchnią i deszczem za oknem. Gdy moja starsza córka miała alergię pokarmową na prawie wszystko, robiłam udziwnioną wersję racuszków – z mąki gryczanej, na „mleku” ryżowym i bez jajek. Żeby podnieść ich smakowitość i poprawić konsystencję ciasta, dodawałam jeszcze namoczoną i zmieloną żurawinę. Jak tak pokombinowałam, to wszystkim smakowało, nawet mojej mamie.
Teraz, gdy z alergią się pożegnaliśmy, jestem bardzo szczęśliwa, że Florka może poznać smaki mojego dzieciństwa. Wstawiam dziś przepis na tradycyjne racuszki drożdżowe z jabłkami, może te udziwnione kiedyś powtórzę i też wrzucę na stronę.