Przepis na sernik podolski
Tak sobie rozmyślałam o tradycyjnych sernikach, takich robionych z twarogu mielonego lub przecieranego przez sitko. Niezbyt odkrywczo stwierdziłam, że różnią się one między sobą głównie ilością masła i jajek dodawanych na 1 kg białego sera.
To taka różnica podstawowa, potem można się pokusić o dyskusje nad tym, czy sernik piec na spodzie, czy też bez niego. Popudrować, polukrować, czy polać czekoladą i jakie dodać bakalie. Sami więc widzicie, że mając podstawowe produkty do pieczenia, możemy przygotować wiele rodzajów serników.
Tym razem zabrałam się za sernik podolski według przepisu Macieja Kuronia. Jest on robiony z tłustego, mielonego trzykrotnie twarogu i zawiera sporą w porównaniu z innymi sernikami ilość masła (sernik wiedeński znajdujący się na mojej stronie ma w sobie zaledwie 100 g masła na 1,5 kg twarogu). Efekt tego jest taki, że sernik podolski jest wilgotny, maślany w smaku i dołączył do grona moich ulubionych serników.