Przepis na ślimaczki z wiśniami i marcepanem
Czerwiec w pełnym rozkwicie, a tu ostatnio w porywach 15 stopni zaokienny termometr mi wskazuje. Chłodnik truskawkowy powinien chodzić mi po głowie, a mi się chce zapachu pieczonego ciasta i kawy z pianką. Ponieważ życie nie trwa za długo i na dodatek jest ponoć jedno, więc swoim zachciankom trzeba czasem dać dojść do głosu.
Dziś w roli głównej ślimaczki z wiśniami i marcepanem. Przepyszne i obłędnie aromatyczne. Zaraz dodam, że nie ma wcale z nimi tyle pracy, jak na pierwszy rzut oka mogłoby się zdawać. A tym, których zniechęca zrobienie domowej masy marcepanowej zniechęca, już podpowiadam, że można ją pomiąć, albo tez kupić gotową. Uwielbiam połączenie wiśni i marcepanu, a do tego jeszcze to obłędne maślane ciasto…