Przepis na tort Sachera
Wilgotne czekoladowe ciasto, przełożone konfiturą morelową i oblane czekoladowym ganachem. To ostatnie ciasto, jakie upiekłam przed porodem, ale już nie miałam czasu na wstawienie przepisu na stronę. Zaległość pokornie dzisiaj nadrabiam.
Historia tortu Sachera jest długa i wyboista. O prawo do używania nazwy toczyły się przez wiele lat procesy sądowe. Receptura na to ciasto jest tajemnicą, której jedynie rąbka uchyla Hotel Sacher, podając informacje o rocznym zużyciu składników.
Dla jednych jest to wykwintny deser, inni są rozczarowani określając go mianem „murzynka z konfiturą”. Ja uwielbiam zderzenie smaku gorzkiej czekolady i delikatnie kwaskowej moreli. Wszystkim wielbicielom tego typu połączeń polecam ciasto a’la Tort Sachera chociażby na Walentynki.
Przepis na ciasto czekoladowe do tortu zaczerpnęłam ze strony ArtKulinaria.
Ale obłędny Tort Sachera. Nie wiedziałam że ma tak skomplikowaną historię 🙂 Na pewno dopiszę ten przepis do swoich kulinarnych zmagań 🙂
Ma w sobie coś eleganckiego jak mała czarna 🙂 Genialny tort bez grama kremu
Uwielbiam ten tort, a przepis wydaje się idealny. Muszę wypróbować 🙂
Super! Ja też uwielbiam tort Sachera 🙂