Przepis na tort Sachera

Przepis na tort Sachera

Przepis na tort Sachera

Wilgotne czekoladowe ciasto, przełożone konfiturą morelową i oblane czekoladowym ganachem. To ostatnie ciasto, jakie upiekłam przed porodem, ale już nie miałam czasu na wstawienie przepisu na stronę. Zaległość pokornie dzisiaj nadrabiam.

Historia tortu Sachera jest długa i wyboista. O prawo do używania nazwy toczyły się przez wiele lat procesy sądowe. Receptura na to ciasto jest tajemnicą, której jedynie rąbka uchyla Hotel Sacher, podając informacje o rocznym zużyciu składników.

Dla jednych jest to wykwintny deser, inni są rozczarowani określając go mianem „murzynka z konfiturą”. Ja uwielbiam zderzenie smaku gorzkiej czekolady i delikatnie kwaskowej moreli. Wszystkim wielbicielom tego typu połączeń polecam ciasto a’la Tort Sachera chociażby na Walentynki.

Przepis na ciasto czekoladowe do tortu zaczerpnęłam ze strony ArtKulinaria.



4 thoughts on “Przepis na tort Sachera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *