Przepis na zupę jagodową z kefirowymi kluseczkami
W zeszłym roku zabierałam się za zupę jagodową i zabierałam tak długo, że jagody zdążyły się skończyć. A wszystko przez to, że wszystkie zupy owocowe wyparł chłodnik truskawkowy
Tym razem postanowiłam zbytnio nie zwlekać. Z pierwszych kupionych jagód przygotowałam przepyszną zupę. Żeby danie było bardziej sycące, podałam do niego kefirowe kluseczki z rodzynkami.
Ponieważ zupa ta nie jest na bazie jogurtowej, lecz na wodzie, można ją śmiało podawać na zimno lub na gorąco. Przygotowując zupę jagodową bazowałam na przepisie z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. Natomiast przepis na kluseczki kefirowe z rodzynkami, znalazłam w jakiejś broszurce kulinarnej dobre 10 lat temu, źródła więc nie jestem w stanie podać, pamiętam jedynie, że broszurka miała niebieską okładkę.