Przepis na chlebek bananowy z sezamem i suszonymi wiśniami– składniki:
- Bardzo dojrzałe banany – 3 duże sztuki;
- Jogurt naturalny – 100 ml;
- Oliwa z oliwek – 100 ml (zamiast oliwy można dodać 100 g stopionego masła lub oleju rzepakowego);
- Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
- Mąka tortowa orkiszowa – 300 g (można użyć zwykłej pszennej mąki tortowej);
- Cukier trzcinowy dry demerara- 100 g (można oczywiście użyć zwykłego białego cukru);
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Sezam – 1 szklanka (o pojemności 250 ml) + do posypania;
- Suszone wiśnie – 100 g (można wiśnie pominąć, albo zamiast nich dodać suszoną żurawinę, dobrze
- sprawdzi się też gorzka czekolada);
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Jak zrobić chlebek bananowy z sezamem:
- Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż ziarenka zaczną się delikatnie złocić i cudnie pachnieć.
- W jednej misce łączymy sypkie składniki – przesianą mąkę, cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną i sól.
- W drugiej misce rozbijamy rózgą kuchenną dwa jajka, łączymy je z jogurtem i oliwą lub stopionym masłem.
- Do mokrych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.
- Do ciasta dodajemy prażony sezam i suszone wiśnie – mieszamy.
- Keksówkę wykładamy pergaminem do pieczenia, przekładamy ciasto.
- Chlebek bananowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 60 minut (wbity w środek chlebka patyczek musi być suchy).
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na słodkie chlebki: