Przepis na dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy – składniki:
- Czarna porzeczka – 2 kg;
- Cukier biały – 2 kg.
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki:
- Czarne porzeczki wkładamy do miski lub komory zlewu i zalewamy zimną wodą, tak żeby swobodnie pływały.
- Przebieramy czarną porzeczkę tak, żeby wyławiać same owoce.
- Połowę czarnej porzeczki (1 kg) przekładamy do garnka, w którym będziemy smażyć dżem i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.
- Do rozgniecionych porzeczek dodajemy 1 kg cukru – mieszamy i podgrzewamy na niewielkiej mocy pola grzewczego.
- Kiedy porzeczki z cukrem zagotują się, gotujemy je 10 minut (zbieramy pianę łyżką).
- Po 10 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy owoce do przestygnięcia.
- Do przestudzonej porzeczki dodajemy pozostały kilogram owoców (tych już nie rozgniatamy) i kilogram cukru – całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Od momentu zagotowania, gotujemy dżem przez kolejne 10 minut.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy – (Umyte i wytarte słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki, napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki do wystudzenia.)
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na dżem: