Dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy

Dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy

Przepis na dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy – składniki:

  • Czarna porzeczka – 2 kg;
  • Cukier biały – 2 kg.

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki:

  • Czarne porzeczki wkładamy do miski lub komory zlewu i zalewamy zimną wodą, tak żeby swobodnie pływały.
  • Przebieramy czarną porzeczkę tak, żeby wyławiać same owoce.
  • Połowę czarnej porzeczki (1 kg) przekładamy do garnka, w którym będziemy smażyć dżem i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.
  • Do rozgniecionych porzeczek dodajemy 1 kg cukru – mieszamy i podgrzewamy na niewielkiej mocy pola grzewczego.
  • Kiedy porzeczki z cukrem zagotują się, gotujemy je 10 minut (zbieramy pianę łyżką).
  • Po 10 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy owoce do przestygnięcia.
  • Do przestudzonej porzeczki dodajemy pozostały kilogram owoców (tych już nie rozgniatamy) i kilogram cukru – całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Od momentu zagotowania, gotujemy dżem przez kolejne 10 minut.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy – (Umyte i wytarte słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki, napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki do wystudzenia.)

dżem porzeczkowy

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na dżem:

Dżem żurawinowy

Dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem

Dżem jagodowy