Przepis na jabłka w cieście ptysiowym – składniki:
- Woda – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Sól – szczypta;
- Mąka pszenna tortowa – 220 g;
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
- Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
- Jabłko – 1 duże;
- Olej – do smażenia;
- Cukier puder – do posypania.
Jak zrobić pączki z jabłkiem:
- Wodę wlewamy do garnka, dokładamy do niej masło i sól, całość zagotowujemy.
- Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
- Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę z proszkiem i ciągle podgrzewając energicznie mieszamy, do momentu aż w cieście nie będzie grudek i będzie ono odchodziło od ścianek garnka.
- Ciasto odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie wbijamy do ciasta kolejne jajka wyrabiając całość łyżką lub mikserem.
- Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
- Kawałki jabłka mieszamy z ciastem.
- Dłonie smarujemy olejem i formujemy małe kuleczki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego).
- Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
- Po wyjęciu z tłuszczu wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po inne przepisy z ciastem ptysiowym: