Jabłka w cieście ptysiowym

Jabłka w cieście ptysiowym

Przepis na jabłka w cieście ptysiowym – składniki:

  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka pszenna tortowa – 220 g;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
  • Jabłko – 1 duże;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić pączki z jabłkiem:

  • Wodę wlewamy do garnka, dokładamy do niej masło i sól, całość zagotowujemy.
  • Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
  • Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę z proszkiem i ciągle podgrzewając energicznie mieszamy, do momentu aż w cieście nie będzie grudek i będzie ono odchodziło od ścianek garnka.
  • Ciasto odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie wbijamy do ciasta kolejne jajka wyrabiając całość łyżką lub mikserem.
  • Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
  • Kawałki jabłka mieszamy z ciastem.
  • Dłonie smarujemy olejem i formujemy małe kuleczki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego).
  • Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
  • Po wyjęciu z tłuszczu wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.

jabłka w cieście ptysiowym

Smacznego!

Ala

Zapraszam po inne przepisy z ciastem ptysiowym:

Ptysie z kremem truskawkowym

Karpatka tradycyjna

Ptysie ze śmietaną