Pizza ziemniaczana bez drożdży

Pizza ziemniaczana bez drożdży

Pizza ziemniaczana bez drożdży – składniki:

Spód do pizzy:

  • Ziemniaki o większej zawartości skrobi (użyłam odmiany etola) – 600 g (masa po obraniu);
  • Mąka pszenna typ 500 – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Masło i bułka tarta do przygotowania formy.

Dodatki:

  • Pieczarki – 200 g;
  • Kiełbasa podwędzana – 150 g;
  • Cebula – 1 sztuka (średnia);
  • Jarmuż – 1 garść;
  • Mozzarella lub ser żółty – 200 g;
  • Olej lub oliwa – 3 łyżki.
  • Keczup – 2 łyżki;
  • Zioła prowansalskie – 1,5 łyżeczki.

Przepis na pizzę ziemniaczaną:

  • Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem.
  • Gdy ziemniaki chwilę przestygną dodajemy do nich dwa surowe jajka, mąkę pszenną i wyrabiamy łyżką gładkie, luźne ciasto.
  • Cebulę, kiełbasę, pieczarki kroimy i podsmażamy.
  • Jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (pizzę piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 30 cm). Wykładamy na spód ciasto i wyrównujemy łyżką.
  • Ciasto ziemniaczane smarujemy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • Na zioła rozkładamy 2/3 sera, na to podsmażone pieczarki, cebulę i kiełbasę.
  • Całość posypujemy jarmużem i pozostałym serem.
  • Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

spód do pizzy bez drożdży

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy:

Pizza na cieście pierogowym

Pizza z oscypkiem na grubym cieście

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami