Pizza ziemniaczana bez drożdży – składniki:
Spód do pizzy:
- Ziemniaki o większej zawartości skrobi (użyłam odmiany etola) – 600 g (masa po obraniu);
- Mąka pszenna typ 500 – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Masło i bułka tarta do przygotowania formy.
Dodatki:
- Pieczarki – 200 g;
- Kiełbasa podwędzana – 150 g;
- Cebula – 1 sztuka (średnia);
- Jarmuż – 1 garść;
- Mozzarella lub ser żółty – 200 g;
- Olej lub oliwa – 3 łyżki.
- Keczup – 2 łyżki;
- Zioła prowansalskie – 1,5 łyżeczki.
Przepis na pizzę ziemniaczaną:
- Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem.
- Gdy ziemniaki chwilę przestygną dodajemy do nich dwa surowe jajka, mąkę pszenną i wyrabiamy łyżką gładkie, luźne ciasto.
- Cebulę, kiełbasę, pieczarki kroimy i podsmażamy.
- Jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (pizzę piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 30 cm). Wykładamy na spód ciasto i wyrównujemy łyżką.
- Ciasto ziemniaczane smarujemy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
- Na zioła rozkładamy 2/3 sera, na to podsmażone pieczarki, cebulę i kiełbasę.
- Całość posypujemy jarmużem i pozostałym serem.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy: