Przepis na dorsza w płatkach migdałowych
Przymiarek do urozmaicenia wigilijnego menu ciąg dalszy. Dziś na stronie kulinarnej w głównej roli wystąpi przepis na dorsza w płatkach migdałowych.
A wszystko przez Beatę Orlik, której przepis na sandacza wigilijnego znalazłam w Elle. Beata prowadzi bloga Kuchnia w Zieleni. Bardzo spodobała mi się prostota tego dania i migdały, które uwielbiam. Pomysł nie jest mój, lecz podpatrzony. Dokonałam też zamiany sandacza (który był w pierwotnym przepisie) na dorsza. Do tej zamiany zostałam w sumie zmuszona, bo sandacza nie udało mi się nigdzie kupić. Na szczęście dorsz wyszedł wyśmienity, więc prognozuję, że wyląduje obok karpia na naszym wigilijnym stole.
Poza pyszną rybą uwiódł mnie w tym daniu wyczuwalny smak jajka i chrupiąca migdałowa skorupka. Dorsz w płatkach migdałowych jest według mnie zbyt smaczny, żeby pojawiał się tylko z okazji Bożego Narodzenia. Tak na marginesie, to czy wyobrażacie sobie wigilijną kolację bez kompotu z suszu? Jeśli też go robicie, zapraszam podejrzyjcie jak ja go robię: przepis na kompot z suszu.