Przepis na kluski kładzione z twarogiem i owocami
Kluski kładzione z twarogiem i owocami to jeden z ulubionych piątkowych obiadów moich dzieci. Można je przygotowywać przez cały rok, bo sprawdzają się tu nie tylko świeże owoce, ale i mrożone. Kluski te robię zazwyczaj z mieszanymi owocami – truskawki, maliny, borówki. Pyszne są też z pokrojonymi w kostkę śliwkami i morelami. Zimą wykorzystuję mrożonki owocowe, wtedy kluchy muszą posiedzieć chwilę dłużej w piekarniku, ale i tak są przepyszne. Polecam to danie miłośnikom bezmięsnych, czy też mącznych potraw. Jest ono szybkie do zrobienia i nie powoduje bałaganu w kuchni.
Przepis na kluski kładzione z twarogiem i owocami – składniki:
-
- Mąka pszenna (najlepiej typ 500 – wrocławska lub poznańska, może być też uniwersalna typ 480) – 500 g;
- Twaróg tłusty lub półtłusty – 250 g;
- Woda – około 400 ml;
- Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
- Sól – 2 łyżeczki (do gotowania)
- Owoce sezonowe – do podania (najlepiej sprawdzają się miękkie owoce – truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki);
- Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny – do podania;
- Cukier – do podania.
Jak zrobić kluski kładzione z twarogiem i owocami:
- W większym garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżeczkami soli i łyżką oleju.
- Twaróg rozgniatamy widelcem.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszony twaróg – mieszamy łyżką.
- Jajka rozbijamy rózgą kuchenną.
- Do miski z mąką i twarogiem wlewamy około 400 ml ciepłej wody oraz rozmącone jajka – wyrabiamy łyżką ciasto. Ciasto ma być kleiste, zbliżone konsystencją do surowego wyrobionego ciasta na drożdżówkę.
- Łyżkę stołową wkładamy na chwilę do garnka z wrzącą woda, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy na wrzątek (najłatwiej zsunąć klejące ciasto z łyżki drugą łyżką włożoną na chwilę do wrzątku).
- Czynność powtarzamy, w garnku 5-litrowym śmiało może gotować się jednocześnie kilkanaście klusek).
- Kluski gotujemy do wypłynięcia. Pamiętajmy, żeby po położeniu na wrzątek partii klusek zamieszać wszystkie delikatnie np. trzonkiem od drewnianej łyżki, żeby kluski nie przywarły do dna i nie posklejały się.
- Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz/miskę (naczynie można przesmarować miękkim masłem, żeby kluski się nie przyklejały).
- Gorące kluski posypujemy owocami i cukrem.
- Do klusek kładzionych z owocami można podać kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.
Smacznego!
Ala
- Jeśli zimą mamy ochotę na kładzione kluski z owocami, wykorzystuję mrożone maliny, jagody, albo i mrożoną mieszankę kompotową. Tylko po położeniu mrożonych owoców i cukru zapiekam kluski w piekarniku do czasu rozmrożenia owoców. Zimą też może być pysznie!
Zapraszam po przepisy na kluski:
Knedle dyniowe ze śliwkami
Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym
Kluseczki jogurtowe z jagodami
Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem
Kluski ziemniaczane
Knedle z jabłkami