Przepis na polędwiczki wieprzowe z jabłkami
Tym razem zapraszam na polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami (i to nie byle jakimi, udało mi się kupić szarą renetę), cebulką szalotką oraz świeżym tymiankiem.
Generalnie nie przepadam za przyrządzaniem mięs i nie chodzi tu o pobudki ideologiczne. Po prostu lepiej „dogaduję się” z wszelkimi ciastami i innymi słodkościami.
Polędwiczki wieprzowe mają to do siebie, że są łatwe w obróbce – czyste, kształtne, chude. Świetnie łączą się z różnymi dodatkami, smaczne są takie prosto z patelni, jak i duszone czy pieczone. A jak nie wszystko zmieści się nam na obiad, zimna polędwiczka krojona w cieniutkie plasterki jest idealną wędliną dla mojej małej córki. Jeśli lubicie jeść takie polędwiczki z ziemniakami, to do tego polecę również przepis na kapustę kiszoną z rodzynkami – zdrowo i pysznie.