Kapusta kiszona z rodzynkami – składniki:
- Kiszona kapusta – 900 g (600 g kapusty + 300 g zalewy);
- Rodzynki sułtańskie – 150 g;
- Olej lub masło – 4 łyżki;
- Pieprz świeżo mielony, ewentualnie cukier – do smaku.
Przepis na kapustę kiszoną z rodzynkami – przygotowanie:
- Rodzynki sułtańskie wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem (tak, żeby woda przykryła rodzynki, nie więcej).
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przekładamy kapustę wraz z zalewą.
- Przesmażamy ją przez około kwadrans.
- Po tym czasie do kapusty dokładamy rodzynki wraz z wodą, którą były zalane.
- Dusimy pomału całość pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Smacznego!
Ala
Przepisy na ciepłe przystawki obiadowe: