Kapusta kiszona z rodzynkami

Kapusta kiszona z rodzynkami

Kapusta kiszona z rodzynkami – składniki:

  • Kiszona kapusta – 900 g (600 g kapusty + 300 g zalewy);
  • Rodzynki sułtańskie – 150 g;
  • Olej lub masło – 4 łyżki;
  • Pieprz świeżo mielony, ewentualnie cukier – do smaku.

Przepis na kapustę kiszoną z rodzynkami – przygotowanie:

  • Rodzynki sułtańskie wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem (tak, żeby woda przykryła rodzynki, nie więcej).
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przekładamy kapustę wraz z zalewą.
  • Przesmażamy ją przez około kwadrans.
  • Po tym czasie do kapusty dokładamy rodzynki wraz z wodą, którą były zalane.
  • Dusimy pomału całość pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  • Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

kapusta z rodzynkami

Smacznego!

Ala

Przepisy na ciepłe przystawki obiadowe:

 

Pieczone pomidory

Kurki w śmietanie

Pieczone warzywa

Buraczki zasmażane

Młoda kapusta na krótko

Fasolka szparagowa w pomidorach

Cukinia zapiekana z parmezanem