kiszona kapusta z rodzynkami

Kapusta kiszona z rodzynkami

Kapusta kiszona z rodzynkami

Jesienna pogoda w pełnym rozkwicie. Zimno, mokro, wietrznie. Powracają apetyty na gęste zupy, mięsne dania i ciepłe przystawki. Dużym powodzeniem cieszy się u nas ostatnio kapusta kiszona z rodzynkami. Ekspresowo się ją robi, a tak naprawdę kapusta robi się sama.

Kapusta kiszona z rodzynkami
Kiszona kapusta z rodzynkami

Kapusta kiszona z rodzynkami – składniki:

  • Kiszona kapusta – 900 g (600 g kapusty + 300 g zalewy);
  • Rodzynki sułtańskie – 150 g;
  • Olej lub masło – 4 łyżki;
  • Pieprz świeżo mielony, ewentualnie cukier – do smaku.

Przepis na kapustę kiszoną z rodzynkami – przygotowanie:

Rodzynki sułtańskie wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem (tak, żeby woda przykryła rodzynki, nie więcej). W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przekładamy kapustę wraz z zalewą. Przesmażamy ją przez około kwadrans. Po tym czasie do kapusty dokładamy rodzynki wraz z wodą, którą były zalane. Dusimy pomału całość pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Zapraszam po przepisy na ciepłe przystawki:

Cukinia z anchois i orzeszkami
Cukinia na słodko-kwaśno

 

buraczki zasmażane
Zasmażane buraczki

 

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory

 

Zapiekana cukinia z pramezanem i ziołami
Cukinia zapiekana z parmezanem

 

Pieczone warzywa korzeniowe
Pieczone warzywa korzeniowe

 




Takie coś

 
Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *