Przepis na rogaliki cynamonowe z jabłkami
Za oknem mgła, chłód, wilgoć. Patrzę w niebo i trudno mi uwierzyć, że gdzieś tam za chmurami jest słońce Apetyt też przestawił mi się na jesienno-zimowy. Tylko resztki zdrowego rozsądku powodują, że nie ugrzęzłam całkowicie w bigosach, gulaszach, kwaśnicach i grzanym winie. Zaopatrzyłam się w solidny zapas imbiru, cynamonu, miodu, pomagają mi się rozgrzać i nastroić bardziej pozytywnie. Dziś wstawiam przepis na rogaliki cynamonowe z jabłkami. Mają nadzwyczajną właściwość przeganiania jesiennej chandry. Dzięki sporej zawartości tłuszczu ciasto cudownie się listkuje naśladując ciasto francuskie. Listki nie są kruche, lecz bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach.
Jesienna aura kojarzy mi się nie tylko z cynamonem i gorącymi jabłkami, to również rogale na Świętego Marcina, jeśli chcecie poznać jak je robię zapraszam na stronę przepis na rogale marcińskie.