Babka z kremem kawowym – składniki:
Babka:
- Mąka pszenna tortowa (typ 450) – 300 g;
- Cukier puder – 300 g;
- Masło – 300 g;
- Jajka – 6 sztuk (rozmiar L);
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – szczypta;
Krem kawowy:
- Mascarpone – 250 g;
- Śmietanka 36% – 200 g;
- Cukier puder – 80 g;
- Mocny napar z kawy – 2 łyżki;
- Kawa mielona – 3 pełne łyżeczki;
Polewa:
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Masło – 2 łyżki.
Babka z kremem kawowym – wykonanie:
- Do makutry lub misy miksera wkładamy miękkie masło, dodajemy przesiany cukier puder, szczyptę soli i ucieramy całość na puszysty krem.
- Nie przerywając ucierania dodajemy kolejne jajka, a następnie porcjami wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Formę smarujemy masłem (babkę piekłam w podłużnej formie z odpinanym kołnierzem, wymiary formy to 30 cm x 11,5 cm).
- Do formy przelewamy ciasto babkowe i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Babkę pieczemy ok. 60 minut, stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem (po około 20-30 minutach pieczenia babka zacznie się intensywnie rumienić, warto przykryć ją papierem).
- Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i jeszcze ciepłą wydobywamy z formy. Zostawiamy ją przykrytą ściereczką na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia ścinamy z babki wyrośnięty wierzch, a następnie dzielimy ją na 3 blaty.
- Zabieramy się za krem. Najpierw przygotowujemy napar z kawy, który odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W misce łączymy mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Następnie dolewamy dwie łyżki kawy i wsypujemy kawę mieloną – mieszamy całość rózgą kuchenną.
- Połowa kremu smarujemy dolny blat i układamy na nim środkowy. Następnie drugą część kremu wykładamy na blat środkowy, rozprowadzamy i przykrywamy blatem wierzchnim. Całość delikatnie dociskamy.
- Do miski łamiemy dwie tabliczki gorzkiej czekolady, dodajemy do niej dwie łyżki masła i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Mieszamy, żeby polewa była jednolita.
- Roztopioną czekoladą polewamy babkę.
- Ciasto schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.
- Przy krojeniu babki moczyłam nóż w gorącej wodzie, żeby nie połamać czekolady.
Smacznego!
Ala
Przepisy na ciasta z kremem: