Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Przepis na ciasto cytrynowe z herbatnikami – składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 5 sztuk;
  • Cukier biały – 8 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Woda (zimna) – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta;

Warstwa cytrynowa:

  • Woda – 1 litr;
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy (na 500 ml) – 4 sztuki;
  • Cukier biały – 6 łyżek;
  • Sok z 2 dużych cytryn;

Warstwa śmietankowa:

  • Śmietanka tortowa (36%) – 750 ml;
  • Cukier puder – 1 szklanka;
  • Fix do ubijania śmietanki – odpowiednio do objętości śmietanki ( u mnie 3 paczki);

Dodatkowo:

  • Herbatniki – zużyłam 3 paczki;
  • Cukier puder – 200 g, woda gorąca – ok. 20 ml, sok z 1/2 cytryny – na lukier cytrynowy.

Jak zrobić ciasto cytrynowe z herbatnikami:

  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do miski i wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno łyżki cukru, a następnie żółtka.
  • Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dodajemy porcjami do biszkoptu i delikatnie mieszamy całość rózgą kuchenną, uważamy, żeby nie popsuć struktury piany.
  • Na sam koniec wlewamy 2 łyżki zimnej wody – mieszamy.
  • Biszkopt wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 25-30 minut.
  • Upieczony biszkopt oddzielamy nożem od ścianek formy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Po wystudzeniu wyjmujemy go z formy, odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Można też skroić złocistą skorupkę z wierzchniej strony, biszkopt ponownie układamy w formie.
  • Przygotowujemy wodę z cukrem i cytryną do nasączenia spodu biszkoptowego (1/3 szklanki gorącej wody + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka cukru), nasączamy biszkopt.
  • Przygotowujemy warstwę cytrynową.
  • Zagotowujemy 750 ml wody z sokiem z 2 cytryn i 6 łyżkami cukru.
  • Do gotującej się wody wlewamy proszek budyniowy rozmieszany w 250 ml zimnej wody – mieszamy energicznie, aż do zgęstnienia.
  • Gorącą masę przekładamy na spód z biszkoptu.
  • Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia masy cytrynowej.
  • Przygotowujemy warstwę śmietankową.
  • Przesiewamy cukier puder i mieszamy z fixami do śmietany.
  • Śmietankę tortową ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier puder z fixami i jeszcze chwilę ubijamy.
  • Ubitą śmietankę rozkładamy na warstwie cytrynowej.
  • Na śmietance układamy herbatniki. wierzch polewamy lukrem cytrynowym.
  • Ciasto jest najsmaczniejsze po schłodzeniu przez 10-12 godzin w lodówce.

ciasto z herbatnikami

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na ciasta cytrynowe:

Placek cytrynowy – prosty

Mazurek cytrynowy

Babka cytrynowa prosta

Tarta cytrynowa