Przepis na ciasto cytrynowe z herbatnikami – składniki:
Biszkopt:
- Jajka – 5 sztuk;
- Cukier biały – 8 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
- Woda (zimna) – 2 łyżki;
- Sól – szczypta;
Warstwa cytrynowa:
- Woda – 1 litr;
- Budyń waniliowy lub śmietankowy (na 500 ml) – 4 sztuki;
- Cukier biały – 6 łyżek;
- Sok z 2 dużych cytryn;
Warstwa śmietankowa:
- Śmietanka tortowa (36%) – 750 ml;
- Cukier puder – 1 szklanka;
- Fix do ubijania śmietanki – odpowiednio do objętości śmietanki ( u mnie 3 paczki);
Dodatkowo:
- Herbatniki – zużyłam 3 paczki;
- Cukier puder – 200 g, woda gorąca – ok. 20 ml, sok z 1/2 cytryny – na lukier cytrynowy.
Jak zrobić ciasto cytrynowe z herbatnikami:
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do miski i wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno łyżki cukru, a następnie żółtka.
- Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dodajemy porcjami do biszkoptu i delikatnie mieszamy całość rózgą kuchenną, uważamy, żeby nie popsuć struktury piany.
- Na sam koniec wlewamy 2 łyżki zimnej wody – mieszamy.
- Biszkopt wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 25-30 minut.
- Upieczony biszkopt oddzielamy nożem od ścianek formy i zostawiamy do wystudzenia.
- Po wystudzeniu wyjmujemy go z formy, odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Można też skroić złocistą skorupkę z wierzchniej strony, biszkopt ponownie układamy w formie.
- Przygotowujemy wodę z cukrem i cytryną do nasączenia spodu biszkoptowego (1/3 szklanki gorącej wody + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka cukru), nasączamy biszkopt.
- Przygotowujemy warstwę cytrynową.
- Zagotowujemy 750 ml wody z sokiem z 2 cytryn i 6 łyżkami cukru.
- Do gotującej się wody wlewamy proszek budyniowy rozmieszany w 250 ml zimnej wody – mieszamy energicznie, aż do zgęstnienia.
- Gorącą masę przekładamy na spód z biszkoptu.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia masy cytrynowej.
- Przygotowujemy warstwę śmietankową.
- Przesiewamy cukier puder i mieszamy z fixami do śmietany.
- Śmietankę tortową ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier puder z fixami i jeszcze chwilę ubijamy.
- Ubitą śmietankę rozkładamy na warstwie cytrynowej.
- Na śmietance układamy herbatniki. wierzch polewamy lukrem cytrynowym.
- Ciasto jest najsmaczniejsze po schłodzeniu przez 10-12 godzin w lodówce.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na ciasta cytrynowe: