ciasto cytrynowo śmietankowe

Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Znów wertowałam zeszyt z przepisami kulinarnymi mojej mamy. Poszukiwałam przepisu na ciasto cytrynowe, ktore jadłam chyba tylko raz i to wiele lat temu.

ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Przepis na ciasto cytrynowe z herbatnikami – składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 5 sztuk;
  • Cukier biały – 8 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Woda (zimna) – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta;

Warstwa cytrynowa:

  • Woda – 1 litr;
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy (na 500 ml) – 4 sztuki;
  • Cukier biały – 6 łyżek;
  • Sok z 2 dużych cytryn;

Warstwa śmietankowa:

  • Śmietanka tortowa (36%) – 750 ml;
  • Cukier puder – 1 szklanka;
  • Fix do ubijania śmietanki – odpowiednio do objętości śmietanki ( u mnie 3 paczki);

Dodatkowo:

  • Herbatniki – zużyłam 3 paczki;
  • Cukier puder – 200 g, woda gorąca – ok. 20 ml, sok z 1/2 cytryny – na lukier cytrynowy.

Jak zrobić ciasto cytrynowe z herbatnikami:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do miski i wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno łyżki cukru, a następnie żółtka. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dodajemy porcjami do biszkoptu i delikatnie mieszamy całość rózgą kuchenną, uważamy, żeby nie popsuć struktury piany. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki zimnej wody – mieszamy.

Biszkopt wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez 25-30 minut.

Upieczony biszkopt oddzielamy nożem od ścianek formy i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmujemy go z formy, odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Można też skroić złocistą skorupkę, biszkopt ponownie układamy w formie.

Przygotowujemy wodę z cukrem i cytryną do nasączenia spodu biszkoptowego (1/3 szklanki gorącej wody + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka cukru), nasączamy biszkopt.

Przygotowujemy warstwę cytrynową. Zagotowujemy 750 ml wody z sokiem z 2 cytryn i 6 łyżkami cukru. Do gotującej się wody wlewamy proszek budyniowy rozmieszany w 250 ml zimnej wody – mieszamy energicznie, aż do zgęstnienia. Gorącą masę przekładamy na spód z biszkoptu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia masy cytrynowej.

Przygotowujemy warstwę śmietankową. Przesiewamy cukier puder i mieszamy z fixami do śmietany. Śmietankę tortową ubijamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier puder z fixami i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą śmietankę rozkładamy na warstwie cytrynowej.

Na śmietance układamy herbatniki. wierzch polewamy lukrem cytrynowym. Ciasto jest najsmaczniejsze po schłodzeniu przez 10-12 godzin w lodówce.

Uwagi:

Polecam też przepis na prosty placek cytrynowy.

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *