Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Przepis na ciastka z masłem orzechowym – składniki:

  • Masło orzechowe – 300 g (użyłam masła orzechowego Sante);
  • Masło – 130 g;
  • Cukier – 170 g;
  • Żółtka surowe – 3 sztuki;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Maka pszenna – ok. 450 g (użyłam tortowej, może też być mąka uniwersalna);
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym – wykonanie:

  • Do miski przekładamy masło orzechowe, dodajemy do niego pokrojone w kawałki masło, szczyptę soli i cukier. Ucieramy wszystko na jednolitą masę.
  • Pod koniec ucierania wbijamy jedno całe jajko oraz 3 żółtka – ucieramy.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą uprzednio mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia – zagniatamy ciasto.
  • Ciasto odstawiamy na kwadrans do lodówki.
  • Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem.
  • Ciasto porcjujemy łyżką i formujemy z nich kulki.
  • Kulki układamy w sporych odstępach na blaszkach.
  • Każdą kulkę spłaszczmy dłonią lub łyżką (ja spłaszczałam je stemplem do ciastek).
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około kwadrans na jedną blaszkę. Ciastka zostawiamy na blaszkach do wystygnięcia.

Uwagi:

Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od rodzaju masła orzechowego. Im bardziej kremowe (rzadkie) masło, tym więcej maki trzeba będzie wsypać.

ciastka fistaszkowe

Smacznego!

Ala

Proste przepisy na ciasteczka:

Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka owsiane

Ciastka z m&m’s

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne