Przepis na ciastka z masłem orzechowym – składniki:
- Masło orzechowe – 300 g (użyłam masła orzechowego Sante);
- Masło – 130 g;
- Cukier – 170 g;
- Żółtka surowe – 3 sztuki;
- Jajko – 1 sztuka;
- Maka pszenna – ok. 450 g (użyłam tortowej, może też być mąka uniwersalna);
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym – wykonanie:
- Do miski przekładamy masło orzechowe, dodajemy do niego pokrojone w kawałki masło, szczyptę soli i cukier. Ucieramy wszystko na jednolitą masę.
- Pod koniec ucierania wbijamy jedno całe jajko oraz 3 żółtka – ucieramy.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą uprzednio mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia – zagniatamy ciasto.
- Ciasto odstawiamy na kwadrans do lodówki.
- Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem.
- Ciasto porcjujemy łyżką i formujemy z nich kulki.
- Kulki układamy w sporych odstępach na blaszkach.
- Każdą kulkę spłaszczmy dłonią lub łyżką (ja spłaszczałam je stemplem do ciastek).
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około kwadrans na jedną blaszkę. Ciastka zostawiamy na blaszkach do wystygnięcia.
Uwagi:
Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od rodzaju masła orzechowego. Im bardziej kremowe (rzadkie) masło, tym więcej maki trzeba będzie wsypać.
Smacznego!
Ala
Proste przepisy na ciasteczka: