Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

Przepis na ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze – składniki (około 40 ciastek):

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna (użyłam uniwersalnej – typ 480) – 200 g;
  • Cukier trzcinowy dry demerara – 60 g + do obtoczenia ciastek;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
  • Kakao – 50 g;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze:

  • Masło kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce.
  • Do masła wsypujemy mąkę pszenną, cukier brązowy, cukier z wanilią, kakao, sól, wbijamy jajko.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 3 cm.
  • Wałki owijamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  • Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Każdy wałek smarujemy niewielką ilością zimnej wody i obtaczamy w brązowym cukrze.
  • Obtoczone w cukrze wałki ciasta kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 5 mm.
  • Tak powstałe ciastka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem (pamiętajcie o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami) i pieczemy przez około 13 minut.

kakaowe ciastka w cukrze

Źródło przepisu:

Eliq Maranik „Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości”.

Smacznego!

Ala

Przepisy na ciasteczka:

Ciasteczka ślimaczki

Ciasteczka migdałowe

Kruche roladki figowe

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka owsiane