Przepis na ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze – składniki (około 40 ciastek):
- Masło – 200 g;
- Mąka pszenna (użyłam uniwersalnej – typ 480) – 200 g;
- Cukier trzcinowy dry demerara – 60 g + do obtoczenia ciastek;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
- Kakao – 50 g;
- Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze:
- Masło kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce.
- Do masła wsypujemy mąkę pszenną, cukier brązowy, cukier z wanilią, kakao, sól, wbijamy jajko.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 3 cm.
- Wałki owijamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Każdy wałek smarujemy niewielką ilością zimnej wody i obtaczamy w brązowym cukrze.
- Obtoczone w cukrze wałki ciasta kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 5 mm.
- Tak powstałe ciastka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem (pamiętajcie o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami) i pieczemy przez około 13 minut.
Źródło przepisu:
Eliq Maranik „Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości”.
Smacznego!
Ala
Przepisy na ciasteczka: