Ciastka z m&m’s

Ciastka z m&m’s

Przepis na ciastka z m&m’s – składniki:

  • Mąka pszenna uniwersalna (może też być tortowa) – 450 g;
  • Cukier trzcinowy dry demerara – 250 g;
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
  • Masło – 250 g;
  • Jajka – 3 sztuki (1 całe i 2 żółtka);
  • Sól – szczypta;
  • Cukierki m&m’s (użyłam tych bez orzeszków) – 150 g.

Jak zrobić ciastka z m&m’s:

  • Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i szczyptą soli.
  • Pod koniec ucierania do masy maślanej dodajemy 1 jako w całości i dwa żółtka – łączymy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, składniki wsypujemy do maślanej bazy i ręką zagniatamy ciasto.
  • Ciasto schładzamy przez 30-60 minut w lodówce.
  • Na blachach do pieczenia rozkładamy pergamin.
  • Na pergaminie odrysowujemy kółka (ja rysowałam kółka o średnicy 9 cm, bo zamówienie miałam na duże ciacha, większych kółek nie polecam, mniejsze i owszem), pamiętając o dość dużych odstępach, żeby ciastka się nie pozrastały.
  • Na odrysowane kółka nakładamy ciasto tak, aby równomiernie pokrywało ich powierzchnię.
  • Następnie do akcji wkraczają dzieci i utykają w ciastka kolorowe cukierki m&m’s.
  • Ciastka piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem) przez około 15-17 minut.

m&m's cookies

Smacznego!

Ala

Przepisy na ciasteczka:

Jabłka w cieście ptysiowym

Ciasteczka ślimaczki

Ciasteczka migdałowe

Ptysie z kremem truskawkowym

Ciastka owsiane z czekoladą i morelami

Greckie ciasteczka karnawałowe