Przepis na ciastka z m&m’s – składniki:
- Mąka pszenna uniwersalna (może też być tortowa) – 450 g;
- Cukier trzcinowy dry demerara – 250 g;
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
- Masło – 250 g;
- Jajka – 3 sztuki (1 całe i 2 żółtka);
- Sól – szczypta;
- Cukierki m&m’s (użyłam tych bez orzeszków) – 150 g.
Jak zrobić ciastka z m&m’s:
- Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i szczyptą soli.
- Pod koniec ucierania do masy maślanej dodajemy 1 jako w całości i dwa żółtka – łączymy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, składniki wsypujemy do maślanej bazy i ręką zagniatamy ciasto.
- Ciasto schładzamy przez 30-60 minut w lodówce.
- Na blachach do pieczenia rozkładamy pergamin.
- Na pergaminie odrysowujemy kółka (ja rysowałam kółka o średnicy 9 cm, bo zamówienie miałam na duże ciacha, większych kółek nie polecam, mniejsze i owszem), pamiętając o dość dużych odstępach, żeby ciastka się nie pozrastały.
- Na odrysowane kółka nakładamy ciasto tak, aby równomiernie pokrywało ich powierzchnię.
- Następnie do akcji wkraczają dzieci i utykają w ciastka kolorowe cukierki m&m’s.
- Ciastka piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem) przez około 15-17 minut.
Smacznego!
Ala
Przepisy na ciasteczka: