Przepis na drożdżówkę na jogurcie i oliwie – składniki:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Cukier – 2 łyżki;
- Jogurt naturalny (może być kefir lub maślanka) – 250 ml;
- Oliwa z oliwek – 100 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Mąka pszenna uniwersalna (typ 480) – ok. 400 g;
- Miękkie owoce – 200 g (u mnie czerwone porzeczki);
- Kruszonka:
- Masło – 70 g;
- Cukier biały – 4 pełne łyżki;
- Mąka pszenna uniwersalna lub tortowa – 3 łyżki;
- Dodatkowo:
- Cukier puder i woda – na lukier (opcjonalnie).
Jak zrobić drożdżówkę na jogurcie i oliwie:
- Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozczynią.
- Do rozczynionych drożdży wlewamy jogurt w temperaturze pokojowej, dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
- Tak zrobione ciasto wstępne odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Po podwojeniu objętości przez ciasto, zbijamy je łyżką i dodajemy kolejne składniki – jajka, oliwę, pozostałą mąkę.
- Wyrabiamy elastyczne, dość luźne ciasto.
- Miskę z ciastem drożdżowym przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do natłuszczonej tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).
- Drożdżówkę posypujemy czerwoną porzeczką lub innymi owocami (można odłożyć kilka do przybrania).
- Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią powierzchnię ciasta.
- Drożdżówkę zostawiamy do podrośnięcia na 15 minut, a potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut.
- Po przestygnięciu drożdżówkę lukrujemy i posypujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na drożdżówki: