Drożdżówka na jogurcie i oliwie

Drożdżówka na jogurcie i oliwie

Przepis na drożdżówkę na jogurcie i oliwie – składniki:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Cukier – 2 łyżki;
  • Jogurt naturalny (może być kefir lub maślanka) – 250 ml;
  • Oliwa z oliwek – 100 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna uniwersalna (typ 480) – ok. 400 g;
  • Miękkie owoce – 200 g (u mnie czerwone porzeczki);
  • Kruszonka:
  • Masło – 70 g;
  • Cukier biały – 4 pełne łyżki;
  • Mąka pszenna uniwersalna lub tortowa – 3 łyżki;
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder i woda – na lukier (opcjonalnie).

Jak zrobić drożdżówkę na jogurcie i oliwie:

  • Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozczynią.
  • Do rozczynionych drożdży wlewamy jogurt w temperaturze pokojowej, dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
  • Tak zrobione ciasto wstępne odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Po podwojeniu objętości przez ciasto, zbijamy je łyżką i dodajemy kolejne składniki – jajka, oliwę, pozostałą mąkę.
  • Wyrabiamy elastyczne, dość luźne ciasto.
  • Miskę z ciastem drożdżowym przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do natłuszczonej tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).
  • Drożdżówkę posypujemy czerwoną porzeczką lub innymi owocami (można odłożyć kilka do przybrania).
  • Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią powierzchnię ciasta. 
  • Drożdżówkę zostawiamy do podrośnięcia na 15 minut, a potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut.
  • Po przestygnięciu drożdżówkę lukrujemy i posypujemy świeżymi owocami.

jogurtowa drożdżówka

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na drożdżówki:

 

Drożdżówka z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Jagodzianki inaczej

Placek maślany na drożdżach