Przepis na sernikobrownie – składniki:
Brownie:
- Masło – 200 g;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Czekolada mleczna – 100 g;
- Cukier trzcinowy (użyłam dark muscovado) – 200 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki:
- Mąka pszenna tortowa – 180 g;
- Sól – szczypta;
Warstwa serowa:
- Twaróg tłusty – 300 g;
- Śmietana kwaśna 18 lub 22% – 1 łyżka;
- Cukier puder – 100 g;
- Jajko – 1 sztuka.
Jak zrobić sernikobrownie:
- W garnku umieszczamy masło, połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką oraz cukier.
- Wszystko podgrzewamy, aż masło i czekolada się stopią, a cukier rozpuści.
- Jajka rozbijamy rózgą kuchenną, mąkę przesiewamy.
- Do masy czekoladowej dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli – mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego cukier puder, jajko i kwaśną śmietanę – miksujemy żeby nie było grudek.
- Formę do ciasta wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem.
- Do formy przelewamy połowę czekoladowego ciasta, na nim rozkładamy warstwę serową, której wierzch polewamy druga połową ciasta czekoladowego.
- Sernikobrownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut.
- Brownie powinno być wilgotne, nie za mocno wypieczone.
- Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na czekoladowe wypieki: