Sernikobrownie na poprawę humoru

Sernikobrownie na poprawę humoru

Przepis na sernikobrownie – składniki:

Brownie:

  • Masło – 200 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Czekolada mleczna – 100 g;
  • Cukier trzcinowy (użyłam dark muscovado) – 200 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki:
  • Mąka pszenna tortowa – 180 g;
  • Sól – szczypta;

Warstwa serowa:

  • Twaróg tłusty – 300 g;
  • Śmietana kwaśna 18 lub 22% – 1 łyżka;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Jajko – 1 sztuka.

Jak zrobić sernikobrownie:

  • W garnku umieszczamy masło, połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką oraz cukier.
  • Wszystko podgrzewamy, aż masło i czekolada się stopią, a cukier rozpuści.
  • Jajka rozbijamy rózgą kuchenną, mąkę przesiewamy.
  • Do masy czekoladowej dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli – mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego cukier puder, jajko i kwaśną śmietanę – miksujemy żeby nie było grudek.
  • Formę do ciasta wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem.
  • Do formy przelewamy połowę czekoladowego ciasta, na nim rozkładamy warstwę serową, której wierzch polewamy druga połową ciasta czekoladowego.
  • Sernikobrownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut.
  • Brownie powinno być wilgotne, nie za mocno wypieczone.
  • Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na czekoladowe wypieki:

Brownie z masłem orzechowym

Ciasto gryczane czekoladowe

Fondant czekoladowy

Chlebek czekoladowo-bananowy