Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Przepis na ciasteczka brownie – składniki:
Ciasto:

  • Czekolada gorzka – 350 g;
  • Masło – 40 g;
  • Cukier brązowy – 150 g;
  • Jajka – 2 sztuki (u mnie rozmiar L);
  • Mąka pszenna tortowa – 40 g;
  • Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Krem:

  • Masło orzechowe ( u mnie jak zwykle czerwone Sante) – 280 g;
  • Cukier puder – 160 g;
  • Masło – 80 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 80 ml.

Jak zrobić ciasteczka brownie z kremem – przygotowanie:

  • 150 g czekolady drobno siekamy, pozostałe 200 g łamiemy na mniejsze kawałki.
  • 200 g czekolady gorzkiej w kawałkach umieszczamy w rondelku wraz z masłem i topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy żeby masa trochę się przestudziła (ale nie stężała).
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa jajeczna stanie się kremowa.
  • Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – mieszamy trzepaczką rózgową.
  • Następnie wlewamy roztopioną czekoladę z masłem – mieszamy. Dodajemy też posiekaną drobno czekoladę (150 g) – mieszamy chwilkę. Masę odstawiamy na 10 min.
  • Blachę wykładamy pergaminem i nakładamy łyżeczką porcje ciasta (pamiętajmy o odstępach, żeby ciastka się nie pozrastały) – tak piekłam te ciacha po raz pierwszy. Po raz drugi byłam sprytniejsza i użyłam maty do whoopie pie Lekue, ciasteczka lepiej zachowały kształt i niewiele różniły się wielkością między sobą.
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C prze około 10 min.
  • Ciastka należy całkowicie wystudzić, a następnie delikatnie zdjąć z pergaminu lub maty silikonowej.
  • Przygotowujemy krem orzechowy – masło wraz z cukrem pudrem i masłem orzechowym ucieramy lub miksujemy (można użyć blendera) aż masa nabierze kremowej konsystencji. Następnie ubijamy śmietankę, dodajemy do masy orzechowej i mieszamy całość trzepaczką rózgową.
  • Ciasteczka przekładamy solidną porcją kremu orzechowego, odstawiamy na jakieś 30 minut i podajemy.

przepis na ciasteczka brownie z kremem fistaszkowym

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

https://www.donnahay.com.au/recipes/desserts-and-baking/brownie-cookies-with-peanut-butter-frosting

Przepisy na ciasta z kremem:

Babka z kremem kawowym

Ciasto marchewkowe

Ciasto „Słonecznik”

Fale Dunaju

Tort bezowy z kremem różanym i malinami

Biszkopt z kremem i galaretką