baba drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa

Uwielbiam ciasto drożdżowe, w tym oczywiście babki. Babka drożdżowa dość często pojawia się u nas w ramach deseru. Najlepiej jeszcze trochę ciepła. To co się nie zmieści w brzuchach moich domowników, ląduje następnego dnia na śniadaniowym stole. Moja rodzina uwielbia dojadać wczorajszą babkę z masłem lub konfiturą. Tym razem zrobiłam wszystkim niespodziankę i do ciasta dodałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Czekoladowa babka drożdżowa jest bardzo delikatna i puszysta, z dodatkiem rodzynek sułtańskich – najlepsza na świecie.

Czekoladowa babka drożdżowa
Babka drożdżowa czekoladowa

Czekoladowa babka drożdżowa – składniki:

Babka drożdżowa:

  • Drożdże świeże – 70 g;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Mleko – 200 ml;
  • Jajka – 5 sztuk (2 całe i 3 żółtka) – rozmiar L;
  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Mąka pszenna luksusowa – 400 g;
  • Rodzynki sułtańskie – 100 g;
  • Sól – szczypta;

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Masło – 1,5 łyżeczki.

Czytaj dalej – przepis na czekoladową babkę drożdżową:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *