Czekoladowa babka drożdżowa – składniki:
Babka drożdżowa:
- Drożdże świeże – 70 g;
- Masło – 100 g;
- Cukier – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
- Mleko – 200 ml;
- Jajka – 5 sztuk (2 całe i 3 żółtka) – rozmiar L;
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Mąka pszenna luksusowa – 400 g;
- Rodzynki sułtańskie – 100 g;
- Sól – szczypta;
Polewa czekoladowa:
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Masło – 1,5 łyżeczki.
Czekoladowa babka drożdżowa – wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy dwiema łyżkami cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
- Do mleka wsypujemy pozostały cukier i szczyptę soli, podgrzewamy całość do temperatury ok. 38 stopni C.
- Ciepłe mleko wlewamy do rozpuszczonych drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy.
- Takie ciasto wstępne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- W tym czasie rodzynki zalewamy wrzątkiem.
- Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku i powoli rozpuszczamy.
- Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego roztopioną czekoladę z masłem, 2 całe jajka i 3 żółtka – mieszamy.
- Następnie wsypujemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto łyżką.
- Na koniec odcedzamy rodzynki, osuszamy je na ręczniku papierowym i dodajemy do ciasta, które jeszcze przez chwilę wyrabiamy wraz z rodzynkami.
- Formę do babki smarujemy starannie masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut aby podrosło.
- Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 40 minut.
- To czy babka jest upieczona najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.
- Ciepłą babkę wyjmujemy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (100 g czekolady gorzkiej wraz z 1,5 łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto).
- Babkę piekłam w formie z kominkiem o pojemności 1,5 litra. Uważam jednak, że ciut większa forma (1,7 litra) będzie znacznie lepsza.

Smacznego!
Ala
Przepis na babkę:
Babka marmurkowa
Babka z Nutellą
Babka gotowana
Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami
Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową