Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa – składniki:

Babka drożdżowa:

  • Drożdże świeże – 70 g;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Mleko – 200 ml;
  • Jajka – 5 sztuk (2 całe i 3 żółtka) – rozmiar L;
  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Mąka pszenna luksusowa – 400 g;
  • Rodzynki sułtańskie – 100 g;
  • Sól – szczypta;

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Masło – 1,5 łyżeczki.

Czekoladowa babka drożdżowa – wykonanie:

  • Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy dwiema łyżkami cukru, czekamy aż się rozpuszczą.
  • Do mleka wsypujemy pozostały cukier i szczyptę soli, podgrzewamy całość do temperatury ok. 38 stopni C.
  • Ciepłe mleko wlewamy do rozpuszczonych drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy.
  • Takie ciasto wstępne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  • W tym czasie rodzynki zalewamy wrzątkiem.
  • Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku i powoli rozpuszczamy.
  • Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego roztopioną czekoladę z masłem, 2 całe jajka i 3 żółtka – mieszamy.
  • Następnie wsypujemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto łyżką.
  • Na koniec odcedzamy rodzynki, osuszamy je na ręczniku papierowym i dodajemy do ciasta, które jeszcze przez chwilę wyrabiamy wraz z rodzynkami.
  • Formę do babki smarujemy starannie masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut aby podrosło.
  • Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 40 minut.
  • To czy babka jest upieczona najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.
  • Ciepłą babkę wyjmujemy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (100 g czekolady gorzkiej wraz z 1,5 łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto).
  • Babkę piekłam w formie z kominkiem o pojemności 1,5 litra. Uważam jednak, że ciut większa forma (1,7 litra) będzie znacznie lepsza.

Smacznego!

Ala

Przepis na babkę:

Babka marmurkowa

Babka z Nutellą

Babka gotowana

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową