Domowe drożdże – domowy rozczyn pszenny uproszczony

Domowe drożdże – domowy rozczyn pszenny uproszczony

Przepis na domowe drożdże – domowy rozczyn pszenny uproszczony (podmłoda) – składniki:

  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 150 g (3 x 50 g);
  • Letnia woda – 150 ml (3 x 50 ml);
  • Drożdże świeże lub suszone – użyłam okruszka świeżych drożdży o wielkości ziarnka pszenicy (jeśli nie macie drożdży, można je pominąć).

Jak zrobić domowe drożdże:

  • Najpierw przygotowujemy zaczątek – do czystego słoika wsypujemy 50 g mąki pszennej i mieszamy ją z 50 ml letniej wody. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (najlepiej 22 stopnie C). Będziecie widzieć już po kilku godzinach jak nasza mikstura pracuje i zaczyna wyglądać jak rozczyn drożdżowy.
  • Po 12 godzinach mieszamy w miseczce 50 g mąki pszennej i 50 ml letniej wody – po wymieszaniu dodajemy całość do zaczątku – chwilę mieszamy i znów odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Powyższą procedurę powtarzamy po kolejnych 12 godzinach.
  • Domowy rozczyn pszenny uproszczony zużywamy w całości po około 8 godzinach od drugiego dokarmienia.
  • Podany przepis odpowiada około 20 g świeżych drożdży (dźwignie więc śmiało 500-600 g mąki pszennej).
podmłoda
domowe drożdże

Uwagi:

  • To, jakiej mocy rozczyn pszenny uda się wyhodować zależy od wielu zmiennych – mikroflory mąki, temperatury, mikroflory domu.
  • Dziękuję Panu Józefowi Sadkiewiczowi z Instytutu Sadkiewicza za survivalowe wsparcie 🙂

Przepisy na domowe pieczywo na drożdżach:

Bułki maślane

Chleb pszenno-kukurydziany na drożdżach

Bułki śniadaniowe

Bułeczki czekoladowe

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy

 

Smacznego!

Ala