Przepis na domowe drożdże – domowy rozczyn pszenny uproszczony (podmłoda) – składniki:
- Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 150 g (3 x 50 g);
- Letnia woda – 150 ml (3 x 50 ml);
- Drożdże świeże lub suszone – użyłam okruszka świeżych drożdży o wielkości ziarnka pszenicy (jeśli nie macie drożdży, można je pominąć).
Jak zrobić domowe drożdże:
- Najpierw przygotowujemy zaczątek – do czystego słoika wsypujemy 50 g mąki pszennej i mieszamy ją z 50 ml letniej wody. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (najlepiej 22 stopnie C). Będziecie widzieć już po kilku godzinach jak nasza mikstura pracuje i zaczyna wyglądać jak rozczyn drożdżowy.
- Po 12 godzinach mieszamy w miseczce 50 g mąki pszennej i 50 ml letniej wody – po wymieszaniu dodajemy całość do zaczątku – chwilę mieszamy i znów odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Powyższą procedurę powtarzamy po kolejnych 12 godzinach.
- Domowy rozczyn pszenny uproszczony zużywamy w całości po około 8 godzinach od drugiego dokarmienia.
- Podany przepis odpowiada około 20 g świeżych drożdży (dźwignie więc śmiało 500-600 g mąki pszennej).
Uwagi:
- To, jakiej mocy rozczyn pszenny uda się wyhodować zależy od wielu zmiennych – mikroflory mąki, temperatury, mikroflory domu.
- Dziękuję Panu Józefowi Sadkiewiczowi z Instytutu Sadkiewicza za survivalowe wsparcie 🙂
Przepisy na domowe pieczywo na drożdżach:
Smacznego!
Ala