Przepis na bułki maślane – składniki:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Cukier biały – 6 pełnych łyżek;
- Sól – 1 płaska łyżeczka;
- Mleko – 300 ml;
- Masło – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki (2 jajka do ciasta, 1 do posmarowania bułeczek);
- Mąka pszenna typ 650 (bułkowa) lub luksusowa (typ 550) – ok. 550 g;
- Mak – do posypania.
Jak zrobić bułki maślane – wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy łyżką cukru, czekamy żeby się rozpuściły.
- Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
- W rondelku podgrzewamy mleko do temperatury około 40 stopni C, dodajemy do niego sól i pozostały cukier – mieszamy do rozpuszczenia sypkich składników.
- Do rozpuszczonych drożdży wlewamy ciepłe mleko, następnie wsypujemy większość mąki i zaczynamy wyrabianie.
- Do ciasta wbijamy dwa jajka, dodajemy resztę mąki – wyrabiamy.
- Na koniec dodajemy stopione masło i pamiętamy żeby dobrze wrobić je w ciasto.
- Ciasto na bułki maślane jest dość gęste, ale elastyczne.
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (powinno podwoić swą objętość).
- Następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy tworząc gruby wałek.
- Wałek ciasta dzielimy nożem na 10-12 kawałków podobnej wielkości.
- Z każdego kawałka formujemy bułeczkę.
- Bułki układamy na blachach wyłożonych pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie pomijajcie tego etapu, bo bułki będą mniej puszyste i popękają w czasie pieczenia).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
- Partię bułek pieczemy około 25 minut.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na domowe pieczywo: