Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Przepis na bułki śniadaniowe (8 sztuk) – składniki:

  • Drożdże świeże – 20 g;
  • Cukier – 2 łyżeczki;
  • Woda (ciepła) – 200 ml;
  • Mleko – 80 ml;
  • Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 400 g;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka;
  • Garść kostek lodu (jeżeli nie mamy piekarnika z funkcją pary).

Jak zrobić bułki śniadaniowe:

  • Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż będą płynne.
  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy ją z solą.
  • Podgrzewamy wodę do ok. 40 stopni C, mieszamy ją z mlekiem.
  • Do miski z mąką wlewamy wodę z mlekiem oraz rozczynione drożdże i wyrabiamy łyżką lub dłonią elastyczne, ale dość gęste ciasto.
  • Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po godzinie zbijamy krótko ciasto łyżką i wykładamy na blat oprószony mąką.
  • Dzielimy ciasto na 8 porcji o zbliżonej wielkości. Z każdej porcji ciasta formujemy bułki.
  • Bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia przez 15 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  • Każdą bułkę nacinamy na środku (oprószamy mąką nóż i odgniatamy rowek na środku bułki), następnie smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy dowolnymi dodatkami lub nie posypujemy, jeśli wolicie bułki bez paprochów.
  • Na dno piekarnika wrzucamy garść kostek lodu i wkładamy blachę z bułkami.
  • Bułki pieczemy 25-30 minut (jeśli posmarujecie je mlekiem będą szybciej się rumieniły).

proste bułki

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: whiteplate.com

Zapraszam po przepisy na pieczywo śniadaniowe:

Chlebek gryczany z jabłkami

Domowe croissanty

Bułeczki czekoladowe

Chleb pszenno-kukurydziany na drożdżach

Brioszka

Croissanty zapiekane z konfiturą