Przepis na bułki śniadaniowe (8 sztuk) – składniki:
- Drożdże świeże – 20 g;
- Cukier – 2 łyżeczki;
- Woda (ciepła) – 200 ml;
- Mleko – 80 ml;
- Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 400 g;
- Sól – 1 płaska łyżeczka;
- Garść kostek lodu (jeżeli nie mamy piekarnika z funkcją pary).
Jak zrobić bułki śniadaniowe:
- Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż będą płynne.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy ją z solą.
- Podgrzewamy wodę do ok. 40 stopni C, mieszamy ją z mlekiem.
- Do miski z mąką wlewamy wodę z mlekiem oraz rozczynione drożdże i wyrabiamy łyżką lub dłonią elastyczne, ale dość gęste ciasto.
- Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po godzinie zbijamy krótko ciasto łyżką i wykładamy na blat oprószony mąką.
- Dzielimy ciasto na 8 porcji o zbliżonej wielkości. Z każdej porcji ciasta formujemy bułki.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia przez 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
- Każdą bułkę nacinamy na środku (oprószamy mąką nóż i odgniatamy rowek na środku bułki), następnie smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy dowolnymi dodatkami lub nie posypujemy, jeśli wolicie bułki bez paprochów.
- Na dno piekarnika wrzucamy garść kostek lodu i wkładamy blachę z bułkami.
- Bułki pieczemy 25-30 minut (jeśli posmarujecie je mlekiem będą szybciej się rumieniły).
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: whiteplate.com
Zapraszam po przepisy na pieczywo śniadaniowe: