Przepis na domowe frytki:
- Ziemniaki – typ kulinarny CB lub C
- Cukier biały – 2 łyżki;
- Olej (ja używam rzepakowego lub oliwy z oliwek);
- Sól i inne ulubione dodatki do frytek.
Jak zrobić domowe frytki – wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki – grubsze, cieńsze – jak lubicie.
- Do garnka lub miski wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy gorącą wodę i chwilę mieszamy do rozpuszczenia cukru.
- Do wody wkładamy wszystkie słupki ziemniaczane i zostawiamy na 15-20 minut.
- Następnie ziemniaki odcedzamy i wysypujemy na ręcznik papierowy (układamy kilka warstw ręcznika) lub ściereczki lniane/płócienne – czekamy aż ziemniaki wystudzą się i obeschną. Ten zabieg wraz z podwójnym smażeniem zagwarantuje nam chrupiącą skórkę, a za puszyste wnętrze odpowiedzialna jest odmiana ziemniaka.
- Następnie rozgrzewamy olej na patelni, ja robię to na niezbyt silnym płomieniu.
- Oleju musi być tyle, żeby frytki były w całości zanurzone.
- Do rozgrzanego oleju wrzucamy porcję frytek (nie może ich być za dużo na raz, muszą mieć swobodę na patelni).
- Smażymy je do momentu aż staną się białawo szkliste.
- Wyjmujemy je wtedy łyżką cedzakową i rozkładamy na ręcznikach papierowych, uważając żeby nie leżały jedne na drugich.
- Całą procedurę powtarzamy z wszystkimi ziemniakami.
- Gdy pierwsze smażenie mamy z głowy, uzupełniamy olej na patelni, podkręcamy mocniej gaz żeby olej miał wyższą temperaturę i przechodzimy do drugiego smażenia.
- Smażymy frytki porcjami aż do uzyskania pięknej złotej barwy.
- Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym.
- Frytki podajemy natychmiast po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
- Lepiej podawać je na półmisku niż w misce, bo przy ułożeniu warstwowym sparują i nie będą chrupiące.
Smacznego!
Ala
Przepisy na warzywne przekąski: