Domowe frytki (bez frytkownicy i bez termometru)

Domowe frytki (bez frytkownicy i bez termometru)

Przepis na domowe frytki:

  • Ziemniaki – typ kulinarny CB lub C
  • Cukier biały – 2 łyżki;
  • Olej (ja używam rzepakowego lub oliwy z oliwek);
  • Sól i inne ulubione dodatki do frytek.

Jak zrobić domowe frytki – wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki – grubsze, cieńsze – jak lubicie.
  • Do garnka lub miski wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy gorącą wodę i chwilę mieszamy do rozpuszczenia cukru.
  • Do wody wkładamy wszystkie słupki ziemniaczane i zostawiamy na 15-20 minut.
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i wysypujemy na ręcznik papierowy (układamy kilka warstw ręcznika) lub ściereczki lniane/płócienne – czekamy aż ziemniaki wystudzą się i obeschną. Ten zabieg wraz z podwójnym smażeniem zagwarantuje nam chrupiącą skórkę, a za puszyste wnętrze odpowiedzialna jest odmiana ziemniaka.
  • Następnie rozgrzewamy olej na patelni, ja robię to na niezbyt silnym płomieniu.
  • Oleju musi być tyle, żeby frytki były w całości zanurzone.
  • Do rozgrzanego oleju wrzucamy porcję frytek (nie może ich być za dużo na raz, muszą mieć swobodę na patelni).
  • Smażymy je do momentu aż staną się białawo szkliste.
  • Wyjmujemy je wtedy łyżką cedzakową i rozkładamy na ręcznikach papierowych, uważając żeby nie leżały jedne na drugich.
  • Całą procedurę powtarzamy z wszystkimi ziemniakami.
  • Gdy pierwsze smażenie mamy z głowy, uzupełniamy olej na patelni, podkręcamy mocniej gaz żeby olej miał wyższą temperaturę i przechodzimy do drugiego smażenia.
  • Smażymy frytki porcjami aż do uzyskania pięknej złotej barwy.
  • Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Frytki podajemy natychmiast po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
  • Lepiej podawać je na półmisku niż w misce, bo przy ułożeniu warstwowym sparują i nie będą chrupiące.

przepis na domowe frytki

Smacznego!

Ala

Przepisy na warzywne przekąski:

Cukinia zapiekana z parmezanem

Fasolka szparagowa w pomidorach

Pieczone pomidory

Pieczone warzywa

Pomidorki faszerowane serem ricotta