Pomidorki faszerowane serem ricotta

Pomidorki faszerowane serem ricotta

Przepis na pomidorki faszerowane serem ricotta:

  • Pomidorki koktajlowe – ok. 500 g;
  • Ricotta – 250 g;
  • Pomidory suszone w zalewie z oleju – ok. 60 g (masa po odsączeniu z zalewy);
  • Bazylia – garść listków;
  • Sól, pieprz – do smaku.

Jak zrobić pomidorki faszerowane serem ricotta:

  • Przygotowujemy nadzienie z ricotty – ser ricotta przekładamy do miski.
  • Pomidory suszone wyjmujemy z zalewy, odsączamy i drobno kroimy.
  • Z bazylii obrywamy listki, myjemy je, osuszamy i siekamy.
  • Pomidory suszone oraz bazylię dodajemy do sera – całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Pomidorki koktajlowe myjemy, odcinamy z nich wierzch (na mniej więcej 1/4 wysokości).
  • Z pomidorków usuwamy miąższ i zamiast niego nakładamy do środka nadzienie z ricotty.
  • Całość możemy ozdobić małymi listkami bazylii, albo innymi ziołami.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na dania z warzywami:

Cukinia zapiekana z parmezanem

Tarta z burakami i kozim serem

Sałata z kozim serem i sosem malinowym

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką

Surówka z pietruszki i nektarynki

Młoda kapusta na krótko

Placki cukiniowe z łososiem