Pomidorki nadziewane

Pomidorki faszerowane serem ricotta

Pomidorki faszerowane serem ricotta

Pomidorki faszerowane ricottą mogą pełnić rolę przystawki obiadowej, lekkiej przekąski, a w towarzystwie pumpernikla świetnie sprawdzą się na kolację. Są one szybkie do przygotowania, więc warto nimi poczęstować niespodziewanych gości.

Pomidorki faszerowane ricottą
Pomidorki koktajlowe faszerowane serem ricotta

Przepis na pomidorki faszerowane serem ricotta:

  • Pomidorki koktajlowe – ok. 500 g;
  • Ricotta – 250 g;
  • Pomidory suszone w zalewie z oleju – ok. 60 g (masa po odsączeniu z zalewy);
  • Bazylia – garść listków;
  • Sól, pieprz – do smaku.

Jak zrobić faszerowane pomidorki:

Przygotowujemy nadzienie z ricotty – ser ricotta przekładamy do miski. Pomidory suszone wyjmujemy z zalewy, odsączamy i drobno kroimy. Z bazylii obrywamy listki, myjemy je osuszamy i siekamy. Pomidory suszone oraz bazylię dodajemy do sera – całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pomidorki koktajlowe myjemy, odcinamy z nich wierzch (na mniej więcej 1/4 wysokości). Z pomidorków usuwamy miąższ i zamiast niego nakładamy do środka nadzienie z ricotty. Całość możemy ozdobić małymi listkami bazylii, albo innymi ziołami.

Zapraszam po inne przepisy z wykorzystaniem pomidorków koktajlowych:

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory

 

Sałatka z pomdorków
Sałatka z pomidorków i truskawek

 

rukola z pomidorkami i jajkami
Rukola wielkanocna z przepiórczymi jajkami

 




Takie coś

 
Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *