Przepis na pomidorki faszerowane serem ricotta:
- Pomidorki koktajlowe – ok. 500 g;
- Ricotta – 250 g;
- Pomidory suszone w zalewie z oleju – ok. 60 g (masa po odsączeniu z zalewy);
- Bazylia – garść listków;
- Sól, pieprz – do smaku.
Jak zrobić pomidorki faszerowane serem ricotta:
- Przygotowujemy nadzienie z ricotty – ser ricotta przekładamy do miski.
- Pomidory suszone wyjmujemy z zalewy, odsączamy i drobno kroimy.
- Z bazylii obrywamy listki, myjemy je, osuszamy i siekamy.
- Pomidory suszone oraz bazylię dodajemy do sera – całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe myjemy, odcinamy z nich wierzch (na mniej więcej 1/4 wysokości).
- Z pomidorków usuwamy miąższ i zamiast niego nakładamy do środka nadzienie z ricotty.
- Całość możemy ozdobić małymi listkami bazylii, albo innymi ziołami.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na dania z warzywami: