Dżem morelowy

Dżem morelowy

Przepis na dżem morelowy – składniki:

  • Morele – 2 kg;
  • Cukier biały – 1 kg;
  • Sok z 1 cytryny.

Jak zrobić dżem morelowy:

  • Morele myjemy i zalewamy wrzątkiem na maksymalnie 3 minuty.
  • Zlewamy wrzątek i schładzamy morele zimną wodą.
  • Z każdej moreli ściągamy skórkę, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę.
  • Obrane i pokrojone morele przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do nich cukier oraz sok z cytryny – mieszamy (dzięki dodatkowi soku z cytryny morele nie ściemnieją, a dżem lepiej będzie się ścinał).
  • Owoce z cukrem podgrzewamy i od momentu zagotowania smażymy na malutkim ogniu około 40 minut (trzeba pamiętać o mieszaniu owoców od czasu do czasu i usuwaniu pojawiającej się pianki).
  • Po 40 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy owoce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).
  • Rano ponownie rozgrzewamy morele z cukrem i smażymy je 30-40 minut.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków – pasteryzujemy  – (Umyte i wytarte słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki, napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki do wystudzenia.).

konfitura z moreli

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na przetwory owocowe:

Konfitura truskawkowa

Dżem jagodowy

Przepis na dżem żurawinowy

Dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy

Dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem