Przepis na dżem morelowy – składniki:
- Morele – 2 kg;
- Cukier biały – 1 kg;
- Sok z 1 cytryny.
Jak zrobić dżem morelowy:
- Morele myjemy i zalewamy wrzątkiem na maksymalnie 3 minuty.
- Zlewamy wrzątek i schładzamy morele zimną wodą.
- Z każdej moreli ściągamy skórkę, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Obrane i pokrojone morele przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy do nich cukier oraz sok z cytryny – mieszamy (dzięki dodatkowi soku z cytryny morele nie ściemnieją, a dżem lepiej będzie się ścinał).
- Owoce z cukrem podgrzewamy i od momentu zagotowania smażymy na malutkim ogniu około 40 minut (trzeba pamiętać o mieszaniu owoców od czasu do czasu i usuwaniu pojawiającej się pianki).
- Po 40 minutach wyłączamy grzanie i zostawiamy owoce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).
- Rano ponownie rozgrzewamy morele z cukrem i smażymy je 30-40 minut.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków – pasteryzujemy – (Umyte i wytarte słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki, napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki do wystudzenia.).
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na przetwory owocowe: