zupa z kaszą

Krupnik polski

Krupnik polski

Śnieg za oknem i niskie temperatury powodują, że z największą przyjemnością gotuję na obiady pożywne, gęste zupy. Krupnik pojawia się u nas często, bo wszyscy uwielbiamy kaszę. W okresach zaostrzenia alergii u dzieci, zupę tę przygotowywałam z kaszą gryczaną lub jaglaną. Gdy rzutu alergii u żadnego dziecka nie ma sięgam tradycyjnie po kaszę jęczmienną. Tym razem miałam więcej czasu, przygotowałam więc dawno upatrzony krupnik polski według przepisu z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry „W staropolskie kuchni i przy polskim stole”.

Krupnik polski
Krupnik polski

Przepis na krupnik polski – składniki:

  • Wołowina – ok. 400 g (najlepiej pręga wołowa lub rozbef);
  • Żeberka wieprzowe – 1 kg;
  • Włoszczyzna (1 por, 1/2 selera, 3 pietruszki, 5 marchewek, cebula);
  • Kasza jęczmienna perłowa – 200 g;
  • Ziemniaki – 5 sztuk;
  • Grzyby suszone – 5 sztuk;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz czarny;
  • Woda – ok. 3,5 litra.

Czytaj dalej – jak zrobić krupnik polski:


2 thoughts on “Krupnik polski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *