Krupnik polski

Krupnik polski

Przepis na krupnik polski – składniki:

  • Wołowina – ok. 400 g (najlepiej pręga wołowa lub rozbef);
  • Żeberka wieprzowe – 1 kg;
  • Włoszczyzna (1 por, 1/2 selera, 3 pietruszki, 5 marchewek, cebula);
  • Kasza jęczmienna perłowa – 200 g;
  • Ziemniaki – 5 sztuk;
  • Grzyby suszone – 5 sztuk;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz czarny;
  • Woda – ok. 3,5 litra.

Jak zrobić krupnik – wykonanie:

  • Wołowinę i żeberka myjemy. Żeberka tniemy na kawałki i wraz z wołowiną posypujemy solą.
  • Nasolone mięso przekładamy do zamykanego naczynia i schładzamy przez noc w lodówce.
  • Następnego dnia opłukujemy mięso z soli, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy.
  • Z powierzchni wywaru usuwamy szumy.
  • Por, seler, marchew, pietruszkę, cebulę obieramy.
  • Kiedy na gotującym się powoli wywarze przestaną pojawiać się szumy dodajemy warzywa (cebulę wcześniej opalamy) i suszone grzyby.
  • Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  • Odlewamy około 3/4 litra wywaru i gotujemy w nim kaszę jęczmienną.
  • Kiedy będzie miękka dodajemy masło i ucieramy drewnianą łyżką, aż kasza zbieleje.
  • Z wywaru wyjmujemy żeberka wieprzowe, wołowinę, wszystkie warzywa i grzyby, a dodajemy do niego ugotowaną kaszę i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki.
  • Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Z żeberek usuwamy kości i kroimy w kostkę wraz z wołowiną.
  • Grzyby kroimy w paseczki, kroimy też w kostkę lub paseczki marchewki, pietruszki i seler.
  • Wszystkie pokrojone składniki dodajemy z powrotem do krupniku.
  • Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z zieleniną.

krupnik z kaszą jęczmienną

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Lemnis M., Vitry H.: W staropolskiej kuchni i przy polskim stole. Wydawnictwo Interpress; Warszawa 1986.

Zapraszam po tradycyjne przepisy:

Rosół z makaronem

Sos potrawkowy

Pierogi z wiśniami

Śledź w oleju

Drożdżówka z rabarbarem i malinami

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne