Przepis na mus jabłkowy – składniki (proporcja na 4 małe słoiczki):
- Jabłka (użyłam odmiany boskop) – 1,5 kg;
- Cukier biały – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
- Woda – 1/3 szklanki o objętości 250 ml;
- Sok z 1/2 cytryny.
Jak zrobić domowy mus jabłkowy:
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Każdą ćwiartkę jabłka kroję na 2-3 części i wrzucam do rondla.
- Żeby jabłka nie ściemniały i mus miał piękny jasny kolor skrapiam kolejne porcje jabłek sokiem z cytryny.
- Kiedy już wszystkie jabłka znajdują się w rondlu, wsypuję do nich cukier, dolewam wodę, mieszam i podgrzewam.
- Początkowo ustalam pole grzewcze na „7” w 9-stopniowej skali, a kiedy jabłka puszczą sok i całość zaczyna się gotować zmniejszam grzanie na „3”.
- Mus jest gotowy, kiedy jabłka się rozpadną, a pozostałe niewielkie cząstki są miękkie.
- Jeżeli zależy Wam na gładkim musie, możecie dodatkowo rozgnieść kawałeczki jabłek tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
- Ilość dodanego cukru i wody zależy od odmiany jabłek.
- Jeśli uznacie, że mus jest za gęsty, dolejcie odrobinę wody. Słodycz musu możecie też łatwo skorygować dodając sok z cytryny, jeśli wyda się za słodki, lub dosypując cukier jeżeli jest zbyt kwaśny.
- Gorący mus przekładamy do równie gorących słoiczków (Umyte i wytarte słoiczki ustawiam na blasze i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmuję słoiczki, napełniam je gorącym musem i zakręcam. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymam je w temp. 130 stopni przez około 25 minut).
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na dżemy: