Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Przepis na mus jabłkowy – składniki (proporcja na 4 małe słoiczki):

  • Jabłka (użyłam odmiany boskop) – 1,5 kg;
  • Cukier biały – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Woda – 1/3 szklanki o objętości 250 ml;
  • Sok z 1/2 cytryny.

Jak zrobić domowy mus jabłkowy:

  • Wyciskamy sok z cytryny.
  • Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Każdą ćwiartkę jabłka kroję na 2-3 części i wrzucam do rondla.
  • Żeby jabłka nie ściemniały i mus miał piękny jasny kolor skrapiam kolejne porcje jabłek sokiem z cytryny.
  • Kiedy już wszystkie jabłka znajdują się w rondlu, wsypuję do nich cukier, dolewam wodę, mieszam i podgrzewam.
  • Początkowo ustalam pole grzewcze na „7” w 9-stopniowej skali, a kiedy jabłka puszczą sok i całość zaczyna się gotować zmniejszam grzanie na „3”.
  • Mus jest gotowy, kiedy jabłka się rozpadną, a pozostałe niewielkie cząstki są miękkie.
  • Jeżeli zależy Wam na gładkim musie, możecie dodatkowo rozgnieść kawałeczki jabłek tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
  • Ilość dodanego cukru i wody zależy od odmiany jabłek.
  • Jeśli uznacie, że mus jest za gęsty, dolejcie odrobinę wody. Słodycz musu możecie też łatwo skorygować dodając sok z cytryny, jeśli wyda się za słodki, lub dosypując cukier jeżeli jest zbyt kwaśny.
  • Gorący mus przekładamy do równie gorących słoiczków (Umyte i wytarte słoiczki ustawiam na blasze i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmuję słoiczki, napełniam je gorącym musem i zakręcam. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymam je w temp. 130 stopni przez około 25 minut).

domowy mus jabłkowy

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na dżemy:

Dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem

Dżem z czarnej porzeczki 20-minutowy

Dżem morelowy

Dżem żurawinowy