Przepis na naleśniki z mięsem mielonym i cukinią – składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- Mleko – 1,5 szklanki;
- Woda – 1,5 szklanki (użyłam delikatnie gazowanej);
- Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki o pojemności 250 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Sól – szczypta;
- Nadzienie:
- Mięso mielone – 500 g (użyłam przygotowanego przez siebie mięsa mielonego z karkówki i piersi indyka, ale może być to dowolne, ulubione przez Was mięso);
- Cukinie – 2 małe;
- Fasolka czerwona z puszki – 150 g (masa po odsączeniu);
- Cebula czerwona – 1 duża;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
- Oliwa/olej;
- Sól, pieprz;
- Masło – 2 łyżki.
Jak zrobić naleśniki nadziewane mięsem mielonym i cukinią:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli.
- Wlewamy wodę i mleko mieszając całość rózgą kuchenną.
- Na koniec dodajemy jajka, mieszamy.
- Ciasto powinno mieć gładką, śmietankową konsystencję.
- Jeśli trzeba skorygować jego gęstość, dodajemy wodę (gdy wydaje nam się za gęste) lub mąkę (jeśli uważamy, że jest za rzadkie).
- Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby sobie „odpoczęło”.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalam mu się ogrzać przez jakieś 10 minut.
- Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy aż staną się szkliste.
- Po podsmażeniu przekładamy do miseczki.
- Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
- Do usmażonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, czerwoną fasolkę, przecier pomidorowy.
- Wszystko razem chwilę przesmażamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
- Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż.
- Z cukinii usuwamy pestki, a następnie obierakiem do warzyw strugamy długie wstążki. Wstążki cukiniowe przez chwilę podsmażamy.
- Na każdym naleśniku rozkładamy cukinię, a na niej mięso mielone.
- Naleśniki zwijamy w rulony, każdy z nich kroimy na pół.
- Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, na ich wierzchu układamy wiórki masła.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Podajemy z sałatą lub surówką.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na naleśniki: