Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Przepis na naleśniki z mięsem mielonym i cukinią – składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • Mleko – 1,5 szklanki;
  • Woda – 1,5 szklanki (użyłam delikatnie gazowanej);
  • Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Nadzienie:
  • Mięso mielone – 500 g (użyłam przygotowanego przez siebie mięsa mielonego z karkówki i piersi indyka, ale może być to dowolne, ulubione przez Was mięso);
  • Cukinie – 2 małe;
  • Fasolka czerwona z puszki – 150 g (masa po odsączeniu);
  • Cebula czerwona – 1 duża;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
  • Oliwa/olej;
  • Sól, pieprz;
  • Masło – 2 łyżki.

Jak zrobić naleśniki nadziewane mięsem mielonym i cukinią:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli.
  • Wlewamy wodę i mleko mieszając całość rózgą kuchenną.
  • Na koniec dodajemy jajka, mieszamy.
  • Ciasto powinno mieć gładką, śmietankową konsystencję.
  • Jeśli trzeba skorygować jego gęstość, dodajemy wodę (gdy wydaje nam się za gęste) lub mąkę (jeśli uważamy, że jest za rzadkie).
  • Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby sobie „odpoczęło”.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalam mu się ogrzać przez jakieś 10 minut.
  • Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy aż staną się szkliste.
  • Po podsmażeniu przekładamy do miseczki.
  • Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
  • Do usmażonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, czerwoną fasolkę, przecier pomidorowy.
  • Wszystko razem chwilę przesmażamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż.
  • Z cukinii usuwamy pestki, a następnie obierakiem do warzyw strugamy długie wstążki. Wstążki cukiniowe przez chwilę podsmażamy.
  • Na każdym naleśniku rozkładamy cukinię, a na niej mięso mielone.
  • Naleśniki zwijamy w rulony, każdy z nich kroimy na pół.
  • Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, na ich wierzchu układamy wiórki masła.
  • Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
  • Podajemy z sałatą lub surówką.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na naleśniki:

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką

Naleśniki czekoladowe z bananami

Pancakes – grube naleśniki

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Naleśniki z truskawkami i twarogiem