Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty – składniki:

  • Młoda biała kapusta – 1 główka
  • Pomidor (najlepiej malinowy) – 1 sztuka;
  • Jabłko (kwaskowe) – 1 małe;
  • Cebulka dymka – 1 sztuka;
  • Koperek – 1 łyżka;
  • Pestki dyni – garść;
  • Sól, pieprz, sok z cytryny, olej – do smaku.

Przepis na surówkę z młodej kapusty – wykonanie:

  • Z kapusty odrywamy ewentualne zwiędłe lub uszkodzone zewnętrzne liście.
  • Główkę kapusty myjemy i kroimy na pół lub na ćwiartki – drobno szatkujemy.
  • Poszatkowaną kapustę delikatnie solimy, żeby odrobinę zmiękła.
  • Pomidora i jabłko kroimy w kostkę, cebulkę w talarki – wszystko dodajemy do kapusty – mieszamy.
  • Pestki dyni prażymy na suchej patelni, koperek drobno siekamy.
  • Wymieszane warzywa doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy ulubiony olej.
  • Tuż przed podaniem posypujemy surówkę pestkami dyni i koperkiem.

surówka z białej kapusty

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na przystawki:

Surówka z pietruszki i nektarynki

Pieczone pomidory

Sałata z kozim serem i sosem malinowym

Kurki w śmietanie

Sałatka z pomidorków koktajlowych i truskawek