Surówka z młodej kapusty – składniki:
- Młoda biała kapusta – 1 główka
- Pomidor (najlepiej malinowy) – 1 sztuka;
- Jabłko (kwaskowe) – 1 małe;
- Cebulka dymka – 1 sztuka;
- Koperek – 1 łyżka;
- Pestki dyni – garść;
- Sól, pieprz, sok z cytryny, olej – do smaku.
Przepis na surówkę z młodej kapusty – wykonanie:
- Z kapusty odrywamy ewentualne zwiędłe lub uszkodzone zewnętrzne liście.
- Główkę kapusty myjemy i kroimy na pół lub na ćwiartki – drobno szatkujemy.
- Poszatkowaną kapustę delikatnie solimy, żeby odrobinę zmiękła.
- Pomidora i jabłko kroimy w kostkę, cebulkę w talarki – wszystko dodajemy do kapusty – mieszamy.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni, koperek drobno siekamy.
- Wymieszane warzywa doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy ulubiony olej.
- Tuż przed podaniem posypujemy surówkę pestkami dyni i koperkiem.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na przystawki: