Babka czekoladowa z powidłami – składniki:
- Masło – 125 g;
- Cukier puder – 150 g;
- Powidła śliwkowe (użyłam powideł strzeleckich) – 150 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Mąka pszenna tortowa – 300 g;
- Kakao (użyłam E. Wedel) – 2 łyżki;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Kawa mielona – 1 łyżeczka;
- Mleko – 125 ml;
- Czekolada gorzka (użyłam E. Wedel) – 150 g;
- Sól – szczypta;
- Cukier puder, lukier lub stopiona czekolada – do dekoracji.
Babka czekoladowa z powidłami – wykonanie:
- Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao, dodajemy łyżeczkę kawy – sypkie składniki mieszamy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Nie przestając ucierać dodajemy do masła z cukrem kolejno – powidła, stopioną czekoladę, dwa jajka.
- Masa nie będzie jednolita, ale zwiąże się po stopniowym dodaniu sypkich składników, które oczywiście starannie ucieramy.
- Ciasto na babkę będzie gęste, pod koniec dodawania sypkich składników należy wlewać porcjami mleko.
- Formę do babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.
- Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy ciasto jeszcze 40 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
- Ciepłą babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem, można ją też polukrować lub oblać stopioną czekoladą.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepis na babkę: