Babka z czekoladą i powidłami

Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami, to według mnie ciasto na sezon jesienno-zimowy. Myślę, że przypadnie do gustu miłośnikom gorzkiej czekolady i czarnej kawy. Przepis pochodzi z artykułu reklamowego E. Wedel, a jego autorem jest J. Profus.

Babka czekoladowa
Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami – składniki:

  • Masło – 125 g;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Powidła śliwkowe (użyłam powideł strzeleckich) – 150 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 300 g;
  • Kakao (użyłam E. Wedel) – 2 łyżki;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Kawa mielona – 1 łyżeczka;
  • Mleko – 125 ml;
  • Czekolada gorzka (użyłam E. Wedel) – 150 g;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder, lukier lub stopiona czekolada – do dekoracji.

Czytaj dalej – przepis na babkę czekoladową:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *