Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami – składniki:

  • Masło – 125 g;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Powidła śliwkowe (użyłam powideł strzeleckich) – 150 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Mąka pszenna tortowa – 300 g;
  • Kakao (użyłam E. Wedel) – 2 łyżki;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Kawa mielona – 1 łyżeczka;
  • Mleko – 125 ml;
  • Czekolada gorzka (użyłam E. Wedel) – 150 g;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder, lukier lub stopiona czekolada – do dekoracji.

Babka czekoladowa z powidłami – wykonanie:

  • Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Do miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao, dodajemy łyżeczkę kawy – sypkie składniki mieszamy.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  • Nie przestając ucierać dodajemy do masła z cukrem kolejno – powidła, stopioną czekoladę, dwa jajka.
  • Masa nie będzie jednolita, ale zwiąże się po stopniowym dodaniu sypkich składników, które oczywiście starannie ucieramy.
  • Ciasto na babkę będzie gęste, pod koniec dodawania sypkich składników należy wlewać porcjami mleko.
  • Formę do babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.
  • Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy ciasto jeszcze 40 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).
  • Ciepłą babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem, można ją też polukrować lub oblać stopioną czekoladą.

babka z czekoladą

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepis na babkę:

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Babka cytrynowa prosta

Babka ajerkoniakowa

Babka piaskowa

Babka drożdżowa szafranowa