Budyń domowy śmietankowy

Budyń domowy śmietankowy

Przepis na budyń domowy śmietankowy – składniki:

  • Mleko – 300 ml;
  • Śmietanka słodka – 200 ml (ja używam kremówki);
  • Cukier puder – 5 łyżeczek;
  • Mąka tortowa – 3 łyżeczki;
  • Skrobia ziemniaczana – 3 łyżeczki;
  • Żółtko – 1 sztuka.

Jak zrobić budyń domowy śmietankowy – wykonanie:

  • Podgrzewamy mleko.
  • Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, mąkę tortową i ziemniaczaną – mieszamy.
  • Do sypkich składników dodajemy małymi porcjami śmietanę oraz żółtko, rozcierając wszystko, żeby nie było grudek.
  • Gdy mleko jest bardzo ciepłe (ale nie wrze) wlewamy je do śmietany wymieszanej z żółtkiem i sypkimi składnikami. Mieszamy całość przy użyciu rózgowej trzepaczki i powoli podgrzewamy ciągle mieszając.
  • Kiedy budyń zacznie się gotować i zgęstnieje, kończymy podgrzewanie
  • Budyń przelewamy do miseczek i deser/podwieczorek jest gotowy.
  • Można jeszcze pokusić się o ulubione dodatki do budyniu, w moim przypadku to konfitura wiśniowa.
  • Domowy budyń jest idealną bazą do kremów, wykorzystamy go przygotowując karpatkę, eklerki, fale Dunaju

Smacznego!

Ala

Przepisy dla dzieci:

Wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

Cynamonowa czekośliwka

Bułki maślane

Kluseczki jogurtowe z jagodami

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne