Przepis na budyń domowy śmietankowy – składniki:
- Mleko – 300 ml;
- Śmietanka słodka – 200 ml (ja używam kremówki);
- Cukier puder – 5 łyżeczek;
- Mąka tortowa – 3 łyżeczki;
- Skrobia ziemniaczana – 3 łyżeczki;
- Żółtko – 1 sztuka.
Jak zrobić budyń domowy śmietankowy – wykonanie:
- Podgrzewamy mleko.
- Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, mąkę tortową i ziemniaczaną – mieszamy.
- Do sypkich składników dodajemy małymi porcjami śmietanę oraz żółtko, rozcierając wszystko, żeby nie było grudek.
- Gdy mleko jest bardzo ciepłe (ale nie wrze) wlewamy je do śmietany wymieszanej z żółtkiem i sypkimi składnikami. Mieszamy całość przy użyciu rózgowej trzepaczki i powoli podgrzewamy ciągle mieszając.
- Kiedy budyń zacznie się gotować i zgęstnieje, kończymy podgrzewanie
- Budyń przelewamy do miseczek i deser/podwieczorek jest gotowy.
- Można jeszcze pokusić się o ulubione dodatki do budyniu, w moim przypadku to konfitura wiśniowa.
- Domowy budyń jest idealną bazą do kremów, wykorzystamy go przygotowując karpatkę, eklerki, fale Dunaju
Smacznego!
Ala
Przepisy dla dzieci: