Przepis na kluseczki jogurtowe z jagodami – składniki:
- Jogurt typu greckiego – 1 szklanka (koniecznie zobaczcie przepis na jogurt domowy);
- Mąka pszenna tortowa – 1 szklanka + 3 łyżki;
- Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
- Cukier puder – 1 pełna łyżka;
- Jagody – 3 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Świeże jagody, śmietanka, cukier – do podania.
Jak zrobić kluseczki jogurtowe z jagodami:
- Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej szczyptę soli. Jajko ucieramy chwilę z łyżką cukru pudru. Jagody rozdrabniamy blenderem.
- W misce łączymy gęsty jogurt z mąką, rozmąconym jajkiem oraz rozdrobnionymi jagodami. Powinniśmy otrzymać gęstawe ciasto w fioletowym kolorze.
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Na gotującą się wodę spuszczamy kluseczki. Ja do formowania kluseczek używam takiego przecieraka, można tez nakładać ciasto na łyżeczkę i przy pomocy drugiej spychać je do wrzątku. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.
- Podajemy je na ciepło, posypane świeżymi jagodami i cukrem. Można pokusić się też o dodatek śmietanki.
Smacznego!
Ala