Kluseczki z owocami sezonowymi

Kluseczki jogurtowe z jagodami

Kluseczki jogurtowe z jagodami

Nie wytrzymuję zbyt długo bez mieszania w garnkach. Ostatnio cieszyłam się, że mam od dnia poprzedniego zupę ogórkową oraz szarlotkę. Radość trwała do późnego popołudnia, bo potem zaczęło nosić mnie po kuchni. Przeszukałam lodówkę, wyjęłam jogurt grecki, jagody i wyczarowałam córeczkom na kolację kluseczki jogurtowe z jagodami.

Kluseczki jogurtowe
Kluseczki jogurtowe z jagodami

Przepis na kluseczki jogurtowe z jagodami – składniki:

  • Jogurt typu greckiego (tylko nie odtłuszczony!) – 1 szklanka (koniecznie zobaczcie przepis na jogurt domowy);
  • Mąka pszenna tortowa – 1 szklanka + 3 łyżki;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
  • Cukier puder – 1 pełna łyżka;
  • Jagody – 3 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Świeże jagody, śmietanka, cukier – do podania.

Jak zrobić kluseczki jogurtowe z jagodami:

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej szczyptę soli. Jajko ucieramy chwilę z łyżką cukru pudru. Jagody rozdrabniamy blenderem.

W misce łączymy gęsty jogurt z mąką, rozmąconym jajkiem oraz rozdrobnionymi jagodami. Powinniśmy otrzymać gęstawe ciasto w fioletowym kolorze.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Na gotującą się wodę spuszczamy kluseczki. Ja do formowania kluseczek używam takiego przecieraka, można tez nakładać ciasto na łyżeczkę i przy pomocy drugiej spychać je do wrzątku. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.

Podajemy je na ciepło, posypane świeżymi jagodami i cukrem. Można pokusić się też o dodatek śmietanki.

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *