Wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

Wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

Przepis na wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym – składniki:

  • Wiśnie – ok. 400 g (użyłam mrożonych);
  • Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 150 g;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Cukier puder – 2 łyżki + do posypania;
  • Sól – szczypta;
  • Masło – do wysmarowania formy.

Wiśnie w cieście naleśnikowym – wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzałka góra-dół).
  • Cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy do niego jajka, dodajemy sól. Całość ubijamy chwilę rózgą kuchenną.
  • Do jajek dodajemy na przemian mleko i przesianą mąkę. Ciasto mieszamy dokładnie, aż będzie gładkie, bez żadnej grudki (w razie potrzeby ciasto możemy przelać przez sitko). Przelewamy je do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 25 – 27 cm.
  • Na cieście rozkładamy świeże wcześniej wypestkowane lub mrożone wiśnie. Danie zapiekamy przez około 25 minut (środek ciasta musi być ścięty i sprężysty).
  • Jeśli użyjemy wiśni mrożonych czas zapiekania będzie trochę dłuższy.
  • Zamiast wiśni, w cieście naleśnikowym można zatopić inne owoce, chociażby maliny czy jagody. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, podajemy na ciepło lub zimno.

wiśnie w cieśnie

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Berner R., Cramm D.: Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku. Wydawnictwo Dwie Siostry. Warszawa 2015.

Zacznij pysznie dzień:

Schiacciata z rozmarynem i winogronami

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Twarożek z rukwią wodną i pieczonym czosnkiem

Ryż na mleku, czyli mleczne risotto

Jajecznica ze szczypiorkiem

Domowe croissanty

Owsianka kokosowa z morelami