Przepis na wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym – składniki:
- Wiśnie – ok. 400 g (użyłam mrożonych);
- Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
- Mąka pszenna typ 500 – 150 g;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
- Cukier puder – 2 łyżki + do posypania;
- Sól – szczypta;
- Masło – do wysmarowania formy.
Wiśnie w cieście naleśnikowym – wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzałka góra-dół).
- Cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy do niego jajka, dodajemy sól. Całość ubijamy chwilę rózgą kuchenną.
- Do jajek dodajemy na przemian mleko i przesianą mąkę. Ciasto mieszamy dokładnie, aż będzie gładkie, bez żadnej grudki (w razie potrzeby ciasto możemy przelać przez sitko). Przelewamy je do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 25 – 27 cm.
- Na cieście rozkładamy świeże wcześniej wypestkowane lub mrożone wiśnie. Danie zapiekamy przez około 25 minut (środek ciasta musi być ścięty i sprężysty).
- Jeśli użyjemy wiśni mrożonych czas zapiekania będzie trochę dłuższy.
- Zamiast wiśni, w cieście naleśnikowym można zatopić inne owoce, chociażby maliny czy jagody. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Berner R., Cramm D.: Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku. Wydawnictwo Dwie Siostry. Warszawa 2015.
Zacznij pysznie dzień: