Cynamonowa „czekośliwka” – składniki:
- Śliwki węgierki – 1 kg (poza sezonem można użyć mrożonych śliwek Hortex);
- Cukier brązowy Dry Demerara – 150 g;
- Gorzka czekolada – 120 g;
- Cynamon – 1/3 łyżeczki.
Cynamonowa „czekośliwka” – wykonanie:
- Śliwki wkładamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy aż zmiękną i zaczną się rozpadać (można dodać odrobinę wody).
- Do miękkich śliwek wsypujemy cukier i przesmażamy razem około 1,5 godziny.
- Jeśli gęstość powideł nas satysfakcjonuje, wyłączamy grzanie.
- Do gorącej pulpy śliwkowej dodajemy połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę.
- Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Uwaga – czekolada zagęści nam powidła. Na sam koniec wsypujemy cynamon – mieszamy i gotowe.
- Nigdy nie pasteryzowałam słoików z „czekośliwką”, zawsze robię jej małe ilości, które zużywamy na bieżąco. Bywa nadzieniem w rogalikach, dodatkiem do pieczywa, naleśników i gofrów 🙂
Smacznego!
Ala
Przepisy z czekoladą: