Smarowidło czekoladowo-śliwkowe

Cynamonowa czekośliwka

Cynamonowa czekośliwka

Już wypatrywałam wiosny, chciałam schować na dno szuflady torebki z korzennymi przyprawami, ale się nie udało. Za oknem króluje mróz, a w naszej kuchni cynamon jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Domowa czekośliwka też została nim wzbogacona.

Mój syn ma alergię na orzechy, więc straszne sceny rozgrywają się przy stole, gdy córki zajadają Nutellę na śniadanie. Walenie talerzem, płacz, próba wtargnięcia na stół i porwania niedozwolonej, a o zgrozo ewidentnie czekoladowej słodkości. Zlitowałam się nad poszkodowanym biedakiem i zrobiłam śliwkowo-czekoladowe smarowidło. Wyszło pyszne i znalazło sporo zastosowań – do przełożenia ciasteczek, do naleśników, a najchętniej dzieci wyjadały by ją łyżeczką.

Cynamonowa czekośliwka
Smarowidło śliwkowo – czekoladowe (czekośliwka)

Cynamonowa czekośliwka – składniki:

  • Śliwki węgierki – 1 kg (poza sezonem można użyć mrożonych śliwek Hortex);
  • Cukier brązowy Dry Demerara – 150 g;
  • Gorzka czekolada – 120 g;
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki.

Czytaj dalej – jak zrobić cynamonowa czekośliwkę:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *