Cynamonowa czekośliwka

Cynamonowa czekośliwka

Cynamonowa „czekośliwka” – składniki:

  • Śliwki węgierki – 1 kg (poza sezonem można użyć mrożonych śliwek Hortex);
  • Cukier brązowy Dry Demerara – 150 g;
  • Gorzka czekolada – 120 g;
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki.

Cynamonowa „czekośliwka” – wykonanie:

  • Śliwki wkładamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy aż zmiękną i zaczną się rozpadać (można dodać odrobinę wody).
  • Do miękkich śliwek wsypujemy cukier i przesmażamy razem około 1,5 godziny.
  • Jeśli gęstość powideł nas satysfakcjonuje, wyłączamy grzanie.
  • Do gorącej pulpy śliwkowej dodajemy połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę.
  • Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Uwaga – czekolada zagęści nam powidła. Na sam koniec wsypujemy cynamon – mieszamy i gotowe.
  • Nigdy nie pasteryzowałam słoików z „czekośliwką”, zawsze robię jej małe ilości, które zużywamy na bieżąco. Bywa nadzieniem w rogalikach, dodatkiem do pieczywa, naleśników i gofrów 🙂

powidła śliwkowo czekoladowe

Smacznego!

Ala

Przepisy z czekoladą:

Ciasto gryczane czekoladowe

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Sernikobrownie na poprawę humoru

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Czekoladowa babka drożdżowa

Ciasteczka podwójnie czekoladowe