Przepis na chlebek czosnkowy odrywany – składniki:
Ciasto:
- Drożdże instant – 7 g (lub 25 g drożdży świeżych);
- Mleko – 250 ml;
- Masło – 125 g;
- Cukier – 2 płaskie łyżki;
- Sól – 2 łyżeczki;
- Mąka pszenna wysokoglutenowa – 500 g (użyłam włoskiej mąki do wypieku pizzy- typ 00, ale można
- też spokojnie użyć mąki luksusowej – typ 550 lub bułkowej – typ 650);
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
- Jajka – 3 sztuki (rozmiar M).
Masło czosnkowe:
- Masło – 150 g;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Natka pietruszki – 1 łyżka;
- Sól – 1 płaska łyżeczka.
Dodatkowo:
- Masło – do wysmarowania foremek;
- Mąka – do posypania blatu.
Jak zrobić chlebek czosnkowy odrywany – wykonanie:
- Pracę rozpoczynamy od zarobienia ciasta.
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, sól i cukier – podgrzewamy wszystko do momentu rozpuszczenia się masła, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miski wsypujemy drożdże instant, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną – mieszamy. (Jeśli używamy drożdży świeżych można je rozkruszyć i rozpuścić w letnim mleku z masłem).
- Do sypkich składników wlewamy przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Ciasto będzie gęste, więc do wyrabiania potrzeba użyć nieco siły. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić objętość).
- Przechodzimy do zrobienia masła czosnkowego.
- Czosnek obieramy i przeciskamy lub ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy.
- Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy do niego sól, czosnek, pietruszkę – starannie wszystko rozcieramy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego kółka o średnicy około 8 cm.
- Skrawki ciasta zagniatamy, potem znów rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja wycięłam w sumie 24 kółka – po 12 na jeden chlebek).
- Na każde kółko nakładamy masło czosnkowe, rozsmarowujemy je na powierzchni.
- Kółko składamy na pół (masłem do środka). Takie półkola układamy w małych keksówkach (użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek o wymiarach 10 cmx 22 cm), jedno za drugim – po 12 na bochenek. Kółka układamy wolną częścią ku górze, a co za tym idzie zlepieniem do dołu.
- Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C grzanie góra-dół przez 35-40 minut (ja piekłam dwa chlebki jednocześnie).
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: lastingredient.com
Ciepłe dania śniadaniowe/kolacyjne: