Chlebek czosnkowy odrywany

Chlebek czosnkowy odrywany

Przepis na chlebek czosnkowy odrywany – składniki:

Ciasto:

  • Drożdże instant – 7 g (lub 25 g drożdży świeżych);
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 125 g;
  • Cukier – 2 płaskie łyżki;
  • Sól – 2 łyżeczki;
  • Mąka pszenna wysokoglutenowa – 500 g (użyłam włoskiej mąki do wypieku pizzy- typ 00, ale można
  • też spokojnie użyć mąki luksusowej – typ 550 lub bułkowej – typ 650);
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar M).

Masło czosnkowe:

  • Masło – 150 g;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Natka pietruszki – 1 łyżka;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka.

Dodatkowo:

  • Masło – do wysmarowania foremek;
  • Mąka – do posypania blatu.

Jak zrobić chlebek czosnkowy odrywany – wykonanie:

  • Pracę rozpoczynamy od zarobienia ciasta.
  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, sól i cukier – podgrzewamy wszystko do momentu rozpuszczenia się masła, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do miski wsypujemy drożdże instant, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną – mieszamy. (Jeśli używamy drożdży świeżych można je rozkruszyć i rozpuścić w letnim mleku z masłem).
  • Do sypkich składników wlewamy przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • Ciasto będzie gęste, więc do wyrabiania potrzeba użyć nieco siły. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić objętość).
  • Przechodzimy do zrobienia masła czosnkowego.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy lub ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy.
  • Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy do niego sól, czosnek, pietruszkę – starannie wszystko rozcieramy.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego kółka o średnicy około 8 cm.
  • Skrawki ciasta zagniatamy, potem znów rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja wycięłam w sumie 24 kółka – po 12 na jeden chlebek).
  • Na każde kółko nakładamy masło czosnkowe, rozsmarowujemy je na powierzchni.
  • Kółko składamy na pół (masłem do środka). Takie półkola układamy w małych keksówkach (użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek o wymiarach 10 cmx 22 cm), jedno za drugim – po 12 na bochenek. Kółka układamy wolną częścią ku górze, a co za tym idzie zlepieniem do dołu.
  • Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C grzanie góra-dół przez 35-40 minut (ja piekłam dwa chlebki jednocześnie). 

chlebek z czosnkiem

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: lastingredient.com

Ciepłe dania śniadaniowe/kolacyjne:

Tosty francuskie

Bagietka z pomidorami i mozzarellą

Jajecznica ze szczypiorkiem

Croissanty zapiekane z konfiturą

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami