Chlebek z masłem czosnkowym

Chlebek czosnkowy odrywany

Chlebek czosnkowy odrywany

Upiekłam dziś na kolację chlebek czosnkowy. Zabierałam się za niego dobre dwa tygodnie (przepis z tej strony). No i nadszedł ten czas, gdy wreszcie dzieci dały mi odpowiednie okno czasowe, by chlebek upiec i jeszcze jakieś zdjęcia mu zrobić. Podobało mi się bardzo, jak moje córki zaglądały mi na blat kuchenny i komentowały – bleee czosnek, nie lubię. A potem we dwie zjadły prawie cały bochenek.

Odrywany chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy odrywany

Przepis na chlebek czosnkowy odrywany – składniki:

Ciasto:

  • Drożdże instant – 7 g (lub 25 g drożdży świeżych);
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 125 g;
  • Cukier – 2 płaskie łyżki;
  • Sól – 2 łyżeczki;
  • Mąka pszenna wysokoglutenowa – 500 g (użyłam włoskiej mąki do wypieku pizzy- typ 00, ale można tez spokojnie użyć mąki luksusowej – typ 550);
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar M).

Masło czosnkowe:

  • Masło – 150 g;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Natka pietruszki – 1 łyżka;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka.

Dodatkowo:

  • Masło – do wysmarowania foremek;
  • Mąka – do posypania blatu.

Czytaj dalej – jak zrobić chlebek czosnkowy odrywany:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *