Przepis na ciasteczka waniliowe bez jajek – składniki:
- Masło – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa – 280 g;
- Cukier puder – 100 g;
- Laska wanilii – 1 sztuka;
- Mielone migdały (bez skórki) – 75 g;
- Sól – szczypta;
- Cukier puder waniliowy – do oprószenia.
Jak zrobić ciasteczka waniliowe bez jajek:
- Do miski wsypujemy odważoną mąkę, cukier puder, szczyptę soli, zmielone migdały bez skórki (do zmielenia można kupić migdały w płatkach lub słupkach).
- Schłodzone masło kroimy na kawałki i dodajemy do suchych składników.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, i nożem zdejmujemy miąższ, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Zagniatamy ciasto, które następnie przez godzinę schładzamy w lodówce.
- Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich formujemy rulon o średnicy około 5 cm.
- Rulony tniemy na plasterki o grubości 5 mm. Możemy piec okrągłe ciasteczka, lub uformować z nich księżyce.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Ciepłe ciasteczka posypujemy waniliowym cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Przepisy na kruche słodkości: