Ciastka bez dodatku jajek

Ciasteczka waniliowe bez jajek

Ciasteczka waniliowe bez jajek

Ciasteczka waniliowe to moja ostatnia odpowiedź na pytanie starszej córki – mamo, a będzie coś słodkiego? Ciasteczka są kruche, ale nie rozpadają się w dziecięcych łapkach, na drugi dzień jeszcze trochę twardnieją. Do ich zrobienia nie potrzeba jajek, do tego ciasto zagniata się w kilka chwil, a blacha pełna ciasteczek potrzebuje na upieczenie około kwadransa.

Ciasteczka waniliowe
Kruche ciasteczka waniliowe bez jajek

Przepis na ciasteczka waniliowe – składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 280 g;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Laska wanilii – 1 sztuka;
  • Mielone migdały (bez skórki) – 75 g;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder waniliowy – do oprószenia.

Jak zrobić ciasteczka waniliowe:

Do miski wsypujemy odważoną mąkę, cukier puder, szczyptę soli, zmielone migdały bez skórki (do zmielenia można kupić migdały w płatkach lub słupkach). Schłodzone masło kroimy na kawałki i dodajemy do suchych składników. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, i nożem zdejmujemy miąższ, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, które następnie przez godzinę schładzamy w lodówce.

Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich formujemy rulon o średnicy około 5 cm. Rulony tniemy na plasterki o grubości 5 mm. Możemy piec ciasteczka w kształcie takich właśnie kółek, lub jeśli chcemy zadać sobie trochę więcej fatygi – uformować z talarków półksiężyce.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Ciepłe ciasteczka posypujemy waniliowym cukrem pudrem.

Inne przepisy:

Cukier waniliowy
Waniliowy cukier puder

 

Ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki

 

Kakaowe ciasteczka
Ciasteczka kakaowe – kółka w cukrze

 

ciasto cytrynowo śmietankowe
Ciasto cytrynowe ze śmietanką

 

Ptysie
Mini ptysie z kremem

 

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *