Przepis na drożdżówki z kruszonką – składniki:
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Cukier biały – 3 łyżki;
- Mleko 3,2% – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
- Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
- Sól – szczypta;
Kruszonka:
- Masło – 100 g;
- Cukier biały – 140 g;
- Maka pszenna (użyłam tortowej) – 170 g.
Jak zrobić drożdżówki z kruszonką – wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozpuszczenia.
- Podgrzewamy mleko na tyle żeby było delikatnie ciepłe.
- Topimy masło i odstawiamy je do wystudzenia.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnie mleko i wsypujemy niecałą szklankę mąki – całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Po tym czasie ciasto zbijamy łyżką, wlewamy wystudzone masło, dodajemy jajko i dwa żółtka, wsypujemy porcjami pozostałą część mąki i energicznie wyrabiamy.
- Ciasto powinno być elastyczne i delikatne, pozostawiamy je w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na nieduże kawałki, dodajemy do niego biały cukier i mąkę. Wszystkie składniki pocieramy między palcami, aż powstanie kruszonka.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazowujemy (zbijamy łyżką lub pięścią). Blachy wykładamy pergaminem do pieczenia.
- Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki, które rolujemy w wałeczki o długości około 25 cm i średnicy 2-3 cm. Każdy z wałeczków układamy na blasze zwijając w ślimaka, smarujemy ich wierzch wodą i posypujemy obficie kruszonką.
- Blachy z drożdżówkami przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy do podrośnięcia. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy drożdżówkami, bo będą wyrastać również podczas pieczenia.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Drożdżówkami pieczemy do momentu aż staną się złociste (ok. 25 min).
- Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub udekorować odrobiną lukru.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na drożdżowe wypieki: