przepis na drożdżówki

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką

Co może być lepszego na niedzielne śniadanie niż domowe drożdżówki z kruszonką? Mi niewielu godnych konkurentów przychodzi na myśl. Skorzystałam dziś z tego, że córki spały wyjątkowo spokojnie, opity mlekiem dwutygodniowy synek pomrukiwał ułożony na klatce piersiowej męża i wymknęłam się z łóżka do kuchni, żeby pobyć sobie sama ze sobą. Ze sobą i z drożdżowym ciastem.

Domowe drożdżówki z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką

Przepis na drożdżówki z kruszonką – składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Cukier biały – 3 łyżki;
  • Mleko 3,2% – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta;

Kruszonka:

  • Masło – 100 g;
  • Cukier biały – 140 g;
  • Maka pszenna (użyłam tortowej) – 170 g.

Czytaj dalej – jak zrobić drożdżówki z kruszonką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *