Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką

Przepis na drożdżówki z kruszonką – składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Cukier biały – 3 łyżki;
  • Mleko 3,2% – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki (2 żółtka + 1 jajko w całości);
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta;

Kruszonka:

  • Masło – 100 g;
  • Cukier biały – 140 g;
  • Maka pszenna (użyłam tortowej) – 170 g.

Jak zrobić drożdżówki z kruszonką – wykonanie:

  • Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozpuszczenia.
  • Podgrzewamy mleko na tyle żeby było delikatnie ciepłe.
  • Topimy masło i odstawiamy je do wystudzenia.
  • Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnie mleko i wsypujemy niecałą szklankę mąki – całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po tym czasie ciasto zbijamy łyżką, wlewamy wystudzone masło, dodajemy jajko i dwa żółtka, wsypujemy porcjami pozostałą część mąki i energicznie wyrabiamy.
  • Ciasto powinno być elastyczne i delikatne, pozostawiamy je w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na nieduże kawałki, dodajemy do niego biały cukier i mąkę. Wszystkie składniki pocieramy między palcami, aż powstanie kruszonka.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazowujemy (zbijamy łyżką lub pięścią). Blachy wykładamy pergaminem do pieczenia.
  • Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki, które rolujemy w wałeczki o długości około 25 cm i średnicy 2-3 cm. Każdy z wałeczków układamy na blasze zwijając w ślimaka, smarujemy ich wierzch wodą i posypujemy obficie kruszonką.
  • Blachy z drożdżówkami przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy do podrośnięcia. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy drożdżówkami, bo będą wyrastać również podczas pieczenia.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Drożdżówkami pieczemy do momentu aż staną się złociste (ok. 25 min).
  • Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub udekorować odrobiną lukru.

pojedyncze drożdżówki

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na drożdżowe wypieki:

Jagodzianki inaczej

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Puszyste rogaliki z Nutellą

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Chlebek czosnkowy odrywany