Przepis na puszyste rogaliki z Nutellą
Składniki:
- Drożdże świeże – 20 g;
- Mleko – 300 ml;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki (2 sztuki do ciasta i 1 do posmarowania rogalików);
- Maka pszenna tortowa – 560 g + do podsypania;
- Cukier biały – 70 g;
- Masło – 80 g;
- Sól – 0,5 łyżeczki;
- Nutella;
- Cukier puder – do oprószenia rogalików.
Jak zrobić puszyste rogaliki z Nutellą:
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy je łyżką cukru i czekamy aż będą płynne.
- Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia.
- Mleko podgrzewamy do temperatury ok 40 stopni C.
- W mleku rozpuszczamy pozostałą część cukru oraz sól.
- Do większej miski przesiewamy mąkę tortową. Wlewamy do niej rozczynione drożdże, ciepłe mleko – mieszamy.
- Do ciasta wbijamy dwa jajka, a następnie dodajemy przestudzone masło – wyrabiamy elastyczne i dość luźne ciasto.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Po godzinie odgazowujemy ciasto.
- Następnie posypujemy blat mąką, wykładamy na niego ciasto i formujemy z ciasta prostokątny pasek o wysokości około 12 cm. Ciasto jest bardzo delikatne i klei się do wałka. Ja najpierw formuję z niego gruby rulon, następnie trochę spłaszczam go wałkiem i potem delikatnie rozciągam dłońmi, aż do uzyskania paska ciasta.
- Ciasto dzielimy radełkiem na sześć prostokątów (robiąc pionowe cięcia), a następnie każdy prostokąt tniemy po przekątnej uzyskując trójkąty.
- Na każdy z trójkątów nakładamy małą łyżeczkę Nutelli (nakładamy ją na wysokości 1 cm od podstawy trójkąta) i zwijamy rogaliki.
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia (sklejenie powinno znajdować się pod rogalikiem) i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. kwadrans.
- Z drugiej partii ciasta również formujemy rogaliki i dajemy im podrosnąć na blasze.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, rogaliki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki zimnej wody lub mleka.
- Blachy z rogalikami pieczemy pojedynczo, aż rogale będą złotawe (około 20 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: mojewypieki.com
Przepisy na rogaliki: