Puszyste rogaliki z Nutellą

Puszyste rogaliki z Nutellą

Przepis na puszyste rogaliki z Nutellą

Składniki:

  • Drożdże świeże – 20 g;
  • Mleko – 300 ml;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki (2 sztuki do ciasta i 1 do posmarowania rogalików);
  • Maka pszenna tortowa – 560 g + do podsypania;
  • Cukier biały – 70 g;
  • Masło – 80 g;
  • Sól – 0,5 łyżeczki;
  • Nutella;
  • Cukier puder – do oprószenia rogalików.

Jak zrobić puszyste rogaliki z Nutellą:

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy je łyżką cukru i czekamy aż będą płynne.
  • Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia.
  • Mleko podgrzewamy do temperatury ok 40 stopni C.
  • W mleku rozpuszczamy pozostałą część cukru oraz sól.
  • Do większej miski przesiewamy mąkę tortową. Wlewamy do niej rozczynione drożdże, ciepłe mleko – mieszamy.
  • Do ciasta wbijamy dwa jajka, a następnie dodajemy przestudzone masło – wyrabiamy elastyczne i dość luźne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Po godzinie odgazowujemy ciasto.
  • Następnie posypujemy blat mąką, wykładamy na niego ciasto i formujemy z ciasta prostokątny pasek o wysokości około 12 cm. Ciasto jest bardzo delikatne i klei się do wałka. Ja najpierw formuję z niego gruby rulon, następnie trochę spłaszczam go wałkiem i potem delikatnie rozciągam dłońmi, aż do uzyskania paska ciasta.
  • Ciasto dzielimy radełkiem na sześć prostokątów (robiąc pionowe cięcia), a następnie każdy prostokąt tniemy po przekątnej uzyskując trójkąty.
  • Na każdy z trójkątów nakładamy małą łyżeczkę Nutelli (nakładamy ją na wysokości 1 cm od podstawy trójkąta) i zwijamy rogaliki.
  • Rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia (sklejenie powinno znajdować się pod rogalikiem) i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. kwadrans.
  • Z drugiej partii ciasta również formujemy rogaliki i dajemy im podrosnąć na blasze.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, rogaliki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki zimnej wody lub mleka.
  • Blachy z rogalikami pieczemy pojedynczo, aż rogale będą złotawe (około 20 minut).
  • Po wyjęciu z piekarnika rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

puszyste rogaliki z Nutellą

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Przepisy na rogaliki:

Rogaliki dyniowe z powidłami

Rogale Marcińskie

Rogaliki cynamonowe z jabłkami

Rogaliki serowe z powidłami

Domowe croissanty

Rogaliki drożdżowe mojej mamy