Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane

Przepis na kopytka ziemniaczane – składniki:

  • Ziemniaki o wyższej zawartości skrobi (użyłam odmiany Etola) – 700 g (masa po obraniu);
  • Maka pszenna typ 500 – 340 g + do podsypania;
  • Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana 18 lub 22% – 2 łyżki;
  • Stopione masło – do polania kopytek;
  • Sól – do gotowania.

Przygotowanie kopytek:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski.
  • Ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia (ciasto zawsze przygotowuję z letnich ziemniaków).
  • Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka, kwaśną śmietanę i zagniatamy delikatne ciasto.
  • Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki.
  • Na tak przygotowane podłoże wykładamy 1/3 ciasta. Ciasto rolujemy w wałek o średnicy 3-4 cm.
  • Wałek delikatnie spłaszczamy nożem i odcinamy z niego kawałki ciasta o szerokości ok. 3 cm.
  • Te same czynności powtarzamy z pozostałą częścią ciasta.
  • Kopytka gotujemy partiami w posolonym wrzątku.
  • Ja do gotującej się wody dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.
  • Po włożeniu porcji kopytek do garnka powinniśmy je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
  • Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze przez mniej więcej 2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżka cedzakowa i polewamy stopionym masłem (zapobiega ono sklejaniu kopytek).
  • Jeśli przygotujemy ich zbyt dużo, następnego dnia można podsmażyć je na patelni i podać z cebulką i wysmażonym wędzonym boczkiem.

kopytka z ziemniaków

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na treściwe mączne dania:

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Kluski ziemniaczane

Kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem