Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane

Zbierałam się dość długo do zrobienia gulaszu. No i w końcu pojawił się na naszym stole gulasz segedyński wg przepisu Makłowicza, a do gulaszu pojawiły się kopytka ziemniaczane. Kopytek oczywiście zrobiłam za dużo, a wszystko po to, żeby następnego dnia zjeść je podsmażone na patelni.

kopytka z wody
Kopytka ziemniaczane

Przepis na kopytka ziemniaczane – składniki:

  • Ziemniaki o wyższej zawartości skrobi (użyłam odmiany Etola) – 700 g (masa po obraniu);
  • Maka pszenna typ 500 – 340 g + do podsypania;
  • Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana 18 lub 22% – 2 łyżki;
  • Stopione masło – do polania kopytek;
  • Sól – do gotowania.

Czytaj dalej – jak zrobić kopytka ziemniaczane


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *