Przepis na kopytka ziemniaczane – składniki:
- Ziemniaki o wyższej zawartości skrobi (użyłam odmiany Etola) – 700 g (masa po obraniu);
- Maka pszenna typ 500 – 340 g + do podsypania;
- Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
- Kwaśna śmietana 18 lub 22% – 2 łyżki;
- Stopione masło – do polania kopytek;
- Sól – do gotowania.
Przygotowanie kopytek:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski.
- Ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia (ciasto zawsze przygotowuję z letnich ziemniaków).
- Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka, kwaśną śmietanę i zagniatamy delikatne ciasto.
- Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki.
- Na tak przygotowane podłoże wykładamy 1/3 ciasta. Ciasto rolujemy w wałek o średnicy 3-4 cm.
- Wałek delikatnie spłaszczamy nożem i odcinamy z niego kawałki ciasta o szerokości ok. 3 cm.
- Te same czynności powtarzamy z pozostałą częścią ciasta.
- Kopytka gotujemy partiami w posolonym wrzątku.
- Ja do gotującej się wody dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.
- Po włożeniu porcji kopytek do garnka powinniśmy je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
- Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze przez mniej więcej 2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżka cedzakowa i polewamy stopionym masłem (zapobiega ono sklejaniu kopytek).
- Jeśli przygotujemy ich zbyt dużo, następnego dnia można podsmażyć je na patelni i podać z cebulką i wysmażonym wędzonym boczkiem.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na treściwe mączne dania: