Przepis na kruche ciasteczka z maszynki – składniki:
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 430 g;
- Masło – 250 g;
- Cukier puder – 150 g;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 20 g;
- Jajka – 2 sztuki rozmiar L (będą potrzebne tylko żółtka);
- Sól – szczypta.
Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki:
- Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy z nich żółtka i przecieramy przez sitko.
- Schłodzone masło siekamy, przekładamy do miski.
- Do masła wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, przetarte żółtka, sól.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Montujemy nakładkę do ciastek na maszynce do mielenia.
- Porcje ciasta nakładamy do maszynki i wyciskamy przez wybrany wzór. Długie przeciśnięte”paski” kroimy na równe kawałki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Blachę lub jeszcze lepiej dwie blachy wykładamy pergaminem.
- Na blasze układamy ciastka (pamiętajcie o zachowaniu między nimi 0,5 cm odstępu) i pieczemy przez około 10 minut.
Źródło przepisu:
Czerny Z.: Książka kucharska. Polskie wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1953.
Smacznego!
Ala
Przepisy na okres przedświąteczny: