Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki

Przepis na kruche ciasteczka z maszynki – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 430 g;
  • Masło – 250 g;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 20 g;
  • Jajka – 2 sztuki rozmiar L (będą potrzebne tylko żółtka);
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki:

  • Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy z nich żółtka i przecieramy przez sitko.
  • Schłodzone masło siekamy, przekładamy do miski.
  • Do masła wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, przetarte żółtka, sól.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Montujemy nakładkę do ciastek na maszynce do mielenia.
  • Porcje ciasta nakładamy do maszynki i wyciskamy przez wybrany wzór. Długie przeciśnięte”paski” kroimy na równe kawałki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Blachę lub jeszcze lepiej dwie blachy wykładamy pergaminem.
  • Na blasze układamy ciastka (pamiętajcie o zachowaniu między nimi 0,5 cm odstępu) i pieczemy przez około 10 minut.

kruche ciasteczka z maszynki

Źródło przepisu:
Czerny Z.: Książka kucharska. Polskie wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1953.

Smacznego!

Ala

Przepisy na okres przedświąteczny:

Pieczone pierożki z powidłami

Rogaliki orzechowe z kruchego ciasta

Rogaliki cynamonowe z jabłkami

Ciasteczka migdałowe

Ciasto cynamonowe z jabłkami