Szybkie ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Dziś wstawiam przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami. Mama piecze to ciasto od ładnych kilku lat, a przepis dostała od którejś ze swoich koleżanek. Robi się je ekspresowo, ciasto dobrze wprowadza w nastrój świąteczny i możne je potraktować jak wprawkę przed pieczeniem piernika.

Ciasto cynamonowe
Ciasto cynamonowe z jabłkami

Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami – składniki:

  • Cukier (biały lub brązowy) – 1 szklanka;
  • Mąka pszenna tortowa – 2 szklanki;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Cynamon – 3 łyżeczki;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Olej lub stopione i przestudzone masło – 2/3 szklanki;
  • Jabłka – 3 sztuki;
  • Orzechy włoskie lub pekan – 100 g;
  • Migdały mielone – 50 g
  • Sól – szczypta;
  • Składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml.

Jak zrobić ciasto cynamonowe z jabłkami:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Orzechy siekamy w grubą, jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka wybijamy do miski i ubijamy wraz z cukrem. Do masy jajecznej wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem – mieszamy całość rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach. Kolejnym etapem jest dodanie oleju lub stopionego masła – mieszamy. Na koniec do ciasta wsypujemy mielone migdały, posiekane orzechy i pokrojone jabłka – mieszamy wszystko łyżką.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Przed podaniem można ciasto polukrować lub polać stopioną czekoladą (spróbujcie ze stopioną białą czekoladą, nam bardzo smakowało).

Zapraszam po inne przepisy z cynamonem:

Cynamonowiec
Cynamonowiec z konfitura pomarańczową

 

Rolada cynamonowa
Rolada biszkoptowa z cynamonem i kremem pomarańczowym

 

Babeczki na świeta
Babeczki świąteczne z żurawiną

 

rogaliki z cynamonem i jabłkami
Rogaliki cynamonowe z jabłkami

 

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż z jabłkami zapiekany

 




 

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *