Makaron zapiekany w dyni – składniki:
- Makaron wstążki – 400 g;
- Cukinia – 1 średnia;
- Oliwki czarne – 4 łyżki;
- Por (biała część) – 2 sztuki;
- Suszone pomidory w oleju – 4 łyżki;
- Miąższ dyni – 2/3 szklanki;
- Ser typu parmezan – 2 łyżki;
- Śmietana kwaśna 22% – 200 ml;
- Dynia – 1 sztuka (ja użyłam średniej wielkości dyni appalachian);
- Świeża szałwia, sól, pieprz, oliwa.
Przepis na makaron zapiekany w dyni – wykonanie:
- Odkrawamy górną część dyni, tak aby powstała pokrywka.
- Ze środka dyni usuwamy pestki i luźny miąższ.
- Następnie należy usunąć część zwartego miąższu, żeby nasza dynia zmieściła w sobie makaron (2/3 szklanki zwartego miąższu odkładamy).
- Białe części pora drobno siekamy.
- Z cukinii usuwamy pestki, kroimy ją w małe kawałki.
- Kroimy również oliwki i pomidory z oleju oraz miąższ dyniowy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
- Pod koniec smażenia dodajemy listki szałwii (garść).
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
- Śmietanę kwaśną łączymy z tartym parmezanem.
- Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami, śmietaną.
- Makaronem wypełniamy dynię, przykrywamy dyniową pokrywką.
- Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
- Gorącą dynię z makaronem ustawiamy na stole, bezpośrednio z niej nakładamy makaron.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl
Przepisy z dynią: