Makaron zapiekany w dyni

Makaron zapiekany w dyni

Makaron zapiekany w dyni – składniki:

  • Makaron wstążki – 400 g;
  • Cukinia – 1 średnia;
  • Oliwki czarne – 4 łyżki;
  • Por (biała część) – 2 sztuki;
  • Suszone pomidory w oleju – 4 łyżki;
  • Miąższ dyni – 2/3 szklanki;
  • Ser typu parmezan – 2 łyżki;
  • Śmietana kwaśna 22% – 200 ml;
  • Dynia – 1 sztuka (ja użyłam średniej wielkości dyni appalachian);
  • Świeża szałwia, sól, pieprz, oliwa.

Przepis na makaron zapiekany w dyni – wykonanie:

  • Odkrawamy górną część dyni, tak aby powstała pokrywka.
  • Ze środka dyni usuwamy pestki i luźny miąższ.
  • Następnie należy usunąć część zwartego miąższu, żeby nasza dynia zmieściła w sobie makaron (2/3 szklanki zwartego miąższu odkładamy).
  • Białe części pora drobno siekamy.
  • Z cukinii usuwamy pestki, kroimy ją w małe kawałki.
  • Kroimy również oliwki i pomidory z oleju oraz miąższ dyniowy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pod koniec smażenia dodajemy listki szałwii (garść).
  • Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  • Śmietanę kwaśną łączymy z tartym parmezanem.
  • Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami, śmietaną.
  • Makaronem wypełniamy dynię, przykrywamy dyniową pokrywką.
  • Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
  • Gorącą dynię z makaronem ustawiamy na stole, bezpośrednio z niej nakładamy makaron.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl

Przepisy z dynią:

Kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią

Brioszki dyniowe z nadzieniem orzechowym

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Knedle dyniowe ze śliwkami

Rogaliki dyniowe z powidłami

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem