Przepis na muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą – składniki:
- Mąka tortowa orkiszowa – 300 g;
- Cukier trzcinowy (użyłam Fine Demerara) – 130 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta;
- Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
- Masło stopione (można też użyć oleju) – 150 g;
- Jogurt – 150 g;
- Mleko – 150 ml;
- Biała czekolada – 100 g;
- Suszona żurawina – 100 g.
Jak zrobić muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą:
- Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Białą czekoladę siekamy.
- W misce łączymy suche składniki: mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, rozbijamy je chwilę rózgą kuchenną, dodajemy do nich mleko, jogurt, stopione masło.
- Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy całość łyżką kuchenną, aż do uzyskania ciasta.
- Do ciasta wsypujemy suszoną żurawinę i pokrojoną białą czekoladę – całość mieszamy łyżką.
- Gniazda w blaszce do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
- Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
Uwagi:
Z podanych proporcji wyszło mi 16 muffinek pieczonych w gniazdach o średnicy 5 cm.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na babeczki: