Muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą

Muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą

Przepis na muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą – składniki:

  • Mąka tortowa orkiszowa – 300 g;
  • Cukier trzcinowy (użyłam Fine Demerara) – 130 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;
  • Jajka (rozmiar M) – 3 sztuki;
  • Masło stopione (można też użyć oleju) – 150 g;
  • Jogurt – 150 g;
  • Mleko – 150 ml;
  • Biała czekolada – 100 g;
  • Suszona żurawina – 100 g.

Jak zrobić muffiny orkiszowe z żurawiną i białą czekoladą:

  • Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Białą czekoladę siekamy.
  • W misce łączymy suche składniki: mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli.
  • Do drugiej miski wbijamy jajka, rozbijamy je chwilę rózgą kuchenną, dodajemy do nich mleko, jogurt, stopione masło.
  • Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy całość łyżką kuchenną, aż do uzyskania ciasta.
  • Do ciasta wsypujemy suszoną żurawinę i pokrojoną białą czekoladę – całość mieszamy łyżką.
  • Gniazda w blaszce do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
  • Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

babeczki orkiszowe

Uwagi:
Z podanych proporcji wyszło mi 16 muffinek pieczonych w gniazdach o średnicy 5 cm.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na babeczki:

Babeczki z kremem jagodowym

Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Babeczki cytrusowe

Babeczki wielkanocne piaskowo-cytrynowe

Muffiny migdałowe z wiśniami